Vlaams Parlement weigert PVDA-voorstel halvering ministerlonen te bespreken

Foto Belga.

De PVDA stelt voor dat de lonen van ministers en parlementsleden gehalveerd worden. “Deze regering wil op allerlei domeinen keihard besparen vanaf 1 januari, maar over de eigen lonen willen ze niet discussiëren”, zegt PVDA-fractieleider Jos D’Haese. ‘Dan moeten ze de daad bij het woord voeren en ook op zichzelf besparen”. Enkel de PVDA-fractie ging akkoord om de besparingen op de lonen van politici door te voeren. Sp.a en Groen onthielden zich, alle rechtse partijen stemden tegen. “Iedereen moet besparen, maar zelf blijft de regering Jambon meer dan 10.000 euro in de maand verdienen”. 

Met spoed legde de PVDA vandaag in het Vlaams Parlement een voorstel op tafel om de lonen van de parlementairen te beperken tot maximaal tweemaal het mediaan inkomen, en voor de ministers het loon te halveren. “Vandaag verdienen parlementairen 6.000 euro netto per maand en bij ministers loopt dat op tot meer dan 10.000 euro netto per maand. Hoe kunnen we aanvaarden dat volksvertegenwoordigers en ministers zo vet betaald worden, terwijl ze aan de bevolking onophoudelijk vragen om de toevloed aan besparingen te aanvaarden?” zegt Jos D’Haese.

“Als het over de besparingen op sociaal werk, cultuur, middenveld, onderwijs of mobiliteit gaat, kan het voor deze regering niet snel genoeg gaan, maar als wij voorstellen om op de lonen van de politici te besparen is er “nog debat nodig” en mogen we niet “holderdebolder” te werk gaan”, aldus D’Haese. “Van een subsidieslurf gesproken”. De PVDA vindt het onbegrijpelijk dat het parlement niet over de besparingen op politici wil bespreken. “Mensen zijn het terecht beu dat politici in een ivoren toren leven, ver weg van de leefwereld van de gewone mensen”, gaat D’Haese verder. “Annick De Ridder van N-VA verscheurde zelfs ostentatief ons voorstel toen we het voorstelden”, zegt D’Haese.

Uiteindelijk stemde enkel de PVDA voor het bespreken van het voorstel om te besparen op politici. N-VA, Vlaams Belang, Open VLD en CD&V stemden meteen tegen. “In dit parlement mag van de rechtse partijen zelfs niet gesproken worden over hun lonen”, aldus D’Haese. “Het is duidelijk dat dit politiek establishment de voeling met de leefwereld van de modale mensen helemaal kwijt is”, besluit D’Haese.


9 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
 • Danny De Somviele
  heeft gereageerd 2020-01-14 08:46:35 +0100
  Tja wij arme Belgen zwijgen en betalen.indien ze zouden betaald worden naar werken krijgen ze in de wetstraat ONMIDDELIJK hun C4 want na meer dan 230 dagen postjes delen zijn we er nog niet uit ?? Wat is het volgende scenario het bankroet van Belgie ? Staatschuld van meer dan 20miljard EURO terwijl duitsland meer dan 10 miljard over geeft op de begroting ? Is gewoon hopeloos terwijl er voorlopige 12den uitgereikt worden kunnen ze er alles doordrukken wat ze willen Democratie breek mij de mond niet open he😡😡
 • Arthur Van de Moortel
  heeft gereageerd 2020-01-11 11:26:35 +0100
  Als je het allemaal uitrekend en doet dat maal 5 dan weet je waarom we zo en staatsschuld hebben,we zijn het kleinste land van Europa,met de meeste regeringen,en bijna grootste parlement als je ze samen voegt zeker ,dan nog de senaat en dan het geld die naar de walen gaat tel dat allemaal eens op wie betaald de Vlaamse werkende mensen ,en ja de vrijgezellen het meest ik ging het vragen waar ik mijn sociale bijdragen betaal als kleine zelfstandige en alleenstaande,antwoord jullie zijn de grootste melkkoeien van jullie pakken ze het meeste af ,schande toch wie zelf kiest voor niet te trouwen en geen kinderen te hebben , mijn reden waarom er is al genoeg leed op de wereld ja toch 😡😡😡😡
 • Marc Matthysen
  heeft gereageerd 2019-12-21 10:13:29 +0100
  Jan Jambon is naast minister-president van de Vlaamse regering ook verkozen burgemeester van Brasschaat , de meest populaire Belgische gemeente bij de belastingontduikende Nederlander. Ik geloof niet dat hij die mannen gelokt heeft met het soort buitensporig dure maatregelen die hij met zijn Vlaamse regering aan de Vlaming oplegt. Het rechtse feodale gedachtegoed gedijt goed , pak de mensen alles af , steek het in uw eigen zak en duid een ander als schuldige aan. Wanneer het verkiezingen zijn , zijn we allemaal evenveel waard. Van de rijkste multimiljardair tot de armste OCMW – overlever en alles wat daartussen zitten, allemaal hebben we 1 stem. Weet ook dat deze superrijke elite slechts een kleine minderheid uitmaakt van de bevolking. Toch krijgen we altijd regeringen die maatregelen treffen waarbij het profijt naar die kleine minderheid gaat en de factuur naar al de rest. Ofwel stinkt het kiessysteem ofwel is de meerderheid van de kiezers een stom varken. Als ge als werkloze voor de N-VA stemt dan krijgt ge wat ge verdient.
 • Erik wauters
  heeft gereageerd 2019-12-20 22:00:02 +0100
  Dank voor de onverdroten en sterk onderbouwde inzet van onze Jos D’Haese e.a. PVDA-ers in het Vlaams Parlement. En dat de hooghartige reactie van het politiek establishment om van te kotsen is, wie had het anders verwacht? Volhouden … de aanhouder wint.
 • Jean Marchand
  heeft gereageerd 2019-12-20 20:52:02 +0100
  Dan hebben we het nog niet over het aantal postjes gehad. Vroeger ronselden ze stemmen door postjes te bezorgen aan hun kiezers. Nu alleen nog postjes voor zichzelf. Van sociaal dienstbetoon naar selfservice! Geen enkel privé bedrijf maakt zoveel postjes. Hoog tijd voor een crisismanager politiek bestuur.
 • Bas Heijermans
  heeft gereageerd 2019-12-20 19:19:21 +0100
  Zo kennen we de politiek. Iedereen moet bloeden maar zelf bedienen ze zich volop met geld. Met daarbij nog mandaten. Graaien is het enige waar ze goed in zijn. Geen enkele schaamte bij die lui.
 • Wim Kegelaers
  heeft gereageerd 2019-12-20 19:18:40 +0100
  Politieke partij oprichten met als enige punten :
  1/3 verloning minder
  1/3 mandaten minder
  Geen ontslagvergoedingen meer
  Geen regering = geen loon

  Wedden dat deze vlotjes scoort en incontournable is? Na enkele maanden opnieuw verkiezingen, maar met andere ‘karakters’ op de kieslijst.
 • John Bijloos
  heeft deze pagina gevolgd 2019-12-20 18:43:00 +0100
 • Peter Sarpong
  heeft gereageerd 2019-12-18 22:25:47 +0100
  Kan er een referendum georganiseerd worden?

We hebben jouw steun nodig