Vlaamse overheid wil lokaal contactonderzoek in Zelzate en Wachtebeke tegenhouden

.

Om een tweede golf van het coronavirus tegen te gaan, beslisten gemeenten Zelzate en Wachtebeke om zelf aan lokale contactopsporing te doen, maar vandaag blijkt dat de Vlaamse overheid geen toestemming verleent. “Onbegrijpelijk. Alle experten zeggen dat lokale contactopsporing in de eerstelijn essentieel is in de strijd tegen corona, maar de Vlaamse overheid werkt niet bepaald mee”, zegt Geert Asman, schepen in Zelzate voor PVDA en dokter bij Geneeskunde Voor Het Volk. De PVDA eist uitleg van minister Beke. "De overheid remt het contactonderzoek af, terwijl we nu voluit op de gaspedaal moeten duwen”, aldus Vlaams parlementslid Tom De Meester.

Zelzate en Wachtebeke besloten om proactief in te spelen op de tweede golf en zelf aan contactopsporing te doen. Ze beroepen zich daarvoor op het pilootproject dat Geneeskunde Voor Het Volk uitwerkte in Antwerpen. “Ook alle experts stellen dat lokale contactopsporing in de eerstelijn cruciaal is om besmettingen snel op te sporen en in quarantaine te plaatsen. We merken in onze gemeente dat besmette inwoners pas na vier dagen worden gecontacteerd door de contact tracers van de overheid. Dat is veel te laat”, zegt Asman. Maar via de gouverneur vernemen we nu dat dit project van de Vlaamse overheid niet van start mag gaan. “Wij begrijpen er niets van”, aldus Asman, “lokaal contactonderzoek is cruciaal in de strijd tegen corona.”

Vlaams parlementslid Tom De Meester eist uitleg van minister Wouter Beke: “Dit is ongehoord. Minister Beke looft in de media de lokale contactopsporing maar verhindert tegelijk om dat ook in de praktijk te brengen. Waar zijn we mee bezig?” stelt De Meester. “In plaats van lokale initiatieven te blokkeren, zou minister Beke de bestaande goede voorbeelden van eerstelijns contactopsporing beter veralgemenen en ondersteunen over heel Vlaanderen. Het is vijf na twaalf”, besluit De Meester. “Om de tweede golf in te dijken is het opschalen van de testcapaciteit én het ondersteunen van huisartsen met lokale contactonderzoekers cruciaal. Het is onbegrijpelijk dat minister Beke hier afremt in plaats van voluit op het gaspedaal te duwen.”


4 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
 • Suzanne Nnomo
  heeft gereageerd 2020-08-01 10:55:22 +0200
  Ze willen zelfde ook niets doen
 • Suzanne Nnomo
  heeft gereageerd 2020-08-01 10:52:34 +0200
  Ze moeten toch blij zijn als jullie willen dat doen.
 • Francine Carreyn
  heeft gereageerd 2020-07-31 18:11:18 +0200
  aftreden is de beste optie, is blijkbaar nog niet geleerd!!!!!!!!
 • Julien Johan Catry
  heeft gereageerd 2020-07-28 19:23:44 +0200
  Hij voelt zich in zijn eer getroffen. Of hoe klein een mens kan zijn als hij zijn postje voelt wegglijden.

Volg de PVDA op de voet