Vlaamse regering wil in de spits hogere ticketprijzen bij De Lijn

Foto Jean-Philippe Dheure

Zal de prijs van een ticket bij De Lijn binnenkort afhangen van de drukte op bussen en trams? Als de plannen van minister Peeters doorgaan wel. Zo blijkt uit een parlementaire vraag van Jos D’Haese, fractieleider van de PVDA in het Vlaams Parlement. “Dit zou een forse stap achteruit betekenen voor de reiziger”, zegt D’Haese. “Pendelaars en scholieren meer laten betalen terwijl ze absoluut niet de keuze hebben om op een ander moment op de bus te zitten. Wil de minister eigenlijk nog wel reizigers bij De Lijn?”

De Vlaamse regering wil reizigers van De Lijn meer doen betalen tijdens de spitsuren. “Veel spitsverplaatsingen met het openbaar vervoer leiden tot hoge kosten”, schrijft minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) als antwoord op een parlementaire vraag van Jos D’Haese (PVDA). “Je hebt meer bussen en trams nodig, je hebt meer chauffeurs nodig en je kan de chauffeurs niet optimaal inzetten omwille van diensten. Met prijszetting kan je de piekbelasting voor een deel gaan sturen,” klinkt het verder.

“Ik vraag me af of deze regering eigenlijk nog wel mensen op het openbaar vervoer wil”, reageert D’Haese. “Wie gaat er nu voor de lol in de spits op een overvolle bus of tram zitten? Ik weet niet in welke wereld de minister leeft, maar reizigers hebben echt niet zomaar te kiezen wanneer ze op hun werk of aan de schoolpoort moeten staan. De mensen die op dat moment van het openbaar vervoer gebruik maken, hebben geen andere keuze.”

“Mensen eerst wegduwen uit het openbaar vervoer met aangepaste spitstarieven en dan later een kilometerheffing invoeren die exact hetzelfde doet, dat brengt ons geen millimeter dichter bij een oplossing voor de verkeersknoop. Men schuift gewoon een maatschappelijk probleem af op werkende mensen en jongeren die geen enkele andere optie zullen hebben dan meer te betalen. De regering zou net moeten investeren in extra aanbod in de spits om de mensen aan te moedigen het openbaar vervoer te nemen.”Volg de PVDA op de voet