“Voer de druk op voor een btw-verlaging op energie naar 6%”: de PVDA lanceert een mailingactie naar de ministers en partijvoorzitters

.

“Dit is een uniek momentum”, stelt Peter Mertens, algemeen secretaris van de PVDA. "Onder druk hebben de socialisten en CD&V zich al uitgesproken voor de btw naar 6% op energie. Tijd om die woorden om te zetten in daden."

"Om de druk te verhogen vragen wij zoveel mogelijk mensen om een mail te sturen naar de partijvoorzitters en ministers. De energiefactuur verlagen is dringend, we moeten nu handelen."

De socialisten en CD&V hebben zich al voorstander genoemd voor een btw-verlaging op energie naar 6%. "Als alle partijen die het voorstel in woorden steunen, ook voor stemmen in het Parlement, dan hebben we een meerderheid. Daarom vragen wij zoveel mogelijk mensen een mail te sturen naar de regering en de partijvoorzitters. Wij willen druk zetten om deze noodzakelijke en logische maatregel te nemen, om de druk op de gezinnen te verlichten."

De PVDA voert al sinds 2007 campagne om de btw op energie te verlagen. "We hebben vandaag 300.000 handtekeningen verzameld op onze petitie", gaat Peter Mertens verder. "Dat doet de lijnen bewegen. Maar we moeten nog een klein duwtje in de rug geven om de woorden van de regeringspartijen om te zetten in concrete daden."

De btw-verlaging op energie was nog nooit zo dringend, volgens de algemeen secretaris van de PVDA: "Elke dag krijg ik tientallen berichten van werkende mensen die hun factuur niet meer betaald krijgen. Een btw-verlaging zou vanzelfsprekend moeten zijn. Wie durft nog verantwoorden dat wij het luxetarief van 21% moeten betalen op een basisbehoefte als energie? Een btw-verlaging is ook perfect betaalbaar, als we de overwinsten van energiereuzen durven afromen. Vorig jaar maakte Electrabel 2,6 miljard euro overwinst dankzij de ontploffende prijzen."

De PVDA hekelt de halfslachtige maatregelen die sommigen in het leven willen roepen: "Een energiecheque van 200 euro, zoals sommigen voorstellen, is geen goed idee", legt Peter Mertens uit. "Een btw-verlaging zorgt voor een besparing van gemiddeld meer dan 500 euro. De cheque is ook enkel bedoeld voor een deel van de bevolking, terwijl de hele werkende klasse moeite heeft om de energiefactuur te betalen. Een energiecheque is tenslotte een kleine, eenmalige geste, terwijl een btw-verlaging een structurele maatregel is die één van de meest onrechtvaardige belastingen doet dalen."

"Wij laten dit niet los. Op 27 februari komen wij op straat in Brussel voor onze “Basta”-betoging . Als de regering dan nog steeds geen stappen heeft ondernomen, zal dat het moment zijn om het signaal voor een btw-verlaging nog luider te laten horen", besluit Peter Mertens.