Voilà, het is officieel : In Europa worden we straks rechtstreeks bestuurd door de CEO van een grote multinational

Foto: European Union 2019


"Voilà, het is officieel (beslist achter gesloten deuren). In Europa worden we straks rechtstreeks bestuurd door de CEO van een grote multinational. Dit dankzij de socialisten", vertelt PVDA-europarlementslid Marc Botenga. Hij is niet te spreken van de aanstelling van de Franse Thierry Breton tot Europees Commissaris voor Interne Markt (en de militaire industrie). 

Marc Botenga : "Thierry Breton, voormalig CEO van Atos, verkocht net voor 40 miljoen (!) euro aandelen en wordt nu de nieuwe Eurocommissaris voor Interne Markt (en militaire industrie). Niet verwonderlijk dat hij tijdens zijn hoorzitting zei dat hij de grootste Europese bedrijven ("kampioenen" noemde hij ze) wil steunen.

🌶De beslissing is genomen achter gesloten deuren. Namens Europees Verenigd Links heb ik mij er uiteraard tegen verzet. Maar verrassing: de socialisten steunden Breton, en gaven de CEO daarmee de vereiste meerderheid!

💰Geen probleem dus voor de socialisten om bestuurd te worden door de baas van zo'n grote multinationale onderneming (Atos) met als prioriteit: winst maken. Een man die ook 5,7 miljoen aandelen bezat in een andere grote onderneming (Worldline).
💶Geen probleem voor hen dat de multinational meer dan 100 miljoen Europese subsidies ontving.
💷Geen probleem dat hij zelf een lobbyist was.
💴Geen probleem dat hij nu gaat beslissen over de sector van zijn (voormalige/toekomstige?) bedrijven (belangenvermenging?).

👊Over sociale rechten deed Breton geen beloften. Tja ... je kunt natuurlijk niet én de markt uitbreiden en sociale rechten garanderen. Zoals je ook niet in de oorlogsindustrie én in sociale ontwikkeling kunt investeren. Je moet keuzes maken. Breton kiest voor ongelijkheid en wapenmultinationals.

Dit is dus het Europa van de multinationals waarover de PVDA het de hele verkiezingscampagne had. Beloofd, we zullen er ons tegen blijven verzetten. Maar we zullen met velen moeten zijn. 💪"


1 reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
  • Lisette Gielman
    heeft gereageerd 2019-11-17 09:17:30 +0100
    Ergens stond er toch geen belangen vermenging, dat is hier wel ver te zoeken zou ik zeggen gewoon schandalig.

Volg de PVDA op de voet