Vrijdag Colèredag in Antwerpen: “Verlaag en blokkeer de prijzen, zoals in Frankrijk”

.

De PVDA trok vrijdagavond in Antwerpen met zo’n 600 betogers langs het hoofdkantoor van energiemultinational Engie. Hun boodschap tegen de torenhoge energiefacturen was duidelijk: “Doe de prijzen dalen en Engie betalen”. De betoging was in het kader van Vrijdag Colèredag. Eerder betoogde de linkse partij in steden als Luik, Gent, Brussel en Charleroi.

“Als Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Griekenland de prijzen blokkeren, waarom zou dat dan bij ons niet kunnen?”, vroeg Peter Mertens, algemeen secretaris van de PVDA, zich af in zijn toespraak na de optocht. “In Frankrijk betalen ze maar een derde van bij ons. In België moeten gezinnen, zelfstandigen en kleine bedrijven krabben om niet kopje onder te gaan. Terwijl voor één groep het einde van de maand er totaal anders uitziet: de aandeelhouders van multinationals als Engie en TotalEnergies. Engie boekt op zijn eentje 9 miljard euro extra winst dankzij de energiecrisis. Het voorstel van de regering om daar één miljard euro van af te romen is een gemiste kans. Wij blijven druk zetten zodat de regering ons voorstel overneemt om de overwinsten écht aan te pakken.”

De betogers hadden hun voorschotfacturen bij zich, waarmee ze symbolisch de overwinsten van de energiebedrijven onderuit gooiden. Sandra, alleenstaande mama met twee kinderen, getuigt: “Mijn voorschotfactuur is gestegen tot 820 euro per maand. Dat is meer dan mijn huur. Ik kan dat niet betalen van mijn loon.”

Peter Mertens: “De balans van 20 jaar liberalisering is dramatisch. Ze hebben ons van alles beloofd over lagere prijzen, betere dienstverlening en meer vrijheid, maar in de plaats hebben we hogere facturen gekregen. Het is tijd om de switch te doen naar een publieke controle op energie, weg van de markt. Dat is goed voor de samenleving en voor onze planeet.”

De linkse partij blijft met Vrijdag Colèredag mobiliseren voor een prijsblokkering zoals in Frankrijk en voor een echte overwinsttaks. “De verlaging van de btw naar 6% is te danken aan de druk die we al meer dan een jaar van onderuit uitoefenen. Energie voor onze gezinnen, zelfstandigen en kmo’s is te belangrijk om over te laten aan de wurggreep van de markt. Daar gaan wij verandering in brengen”, besluit Peter Mertens.