We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Werelddag geestelijke gezondheid: "Erken burn-out als beroepsziekte"

Ons land is op weg naar een half miljoen langdurig zieken, een verdubbeling tegenover 2010. Bijna veertig procent van die langdurig zieken lijdt aan psychische stoornissen. “Verwonderlijk is dat niet, want twee derde van de Belgische werknemers ervaart negatieve stress op het werk”, zegt Kim De Witte, PVDA-volksvertegenwoordiger en auteur van het nieuwe boek Ze draaien ons zot.

zaterdag 9 oktober 2021

Werelddag geestelijke gezondheid: "Erken burn-out als beroepsziekte"

Naar aanleiding van de Werelddag geestelijke gezondheid pleit De Witte voor een erkenning van burn-out als beroepsziekte. “In geen tijd hebben werkstress en burn-out de proporties van een Egyptische plaag aangenomen. De werkgever is verplicht voor zijn werknemers een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten, maar burn-out is geen ongeval en valt dus niet onder deze wet. Burn-out staat ook niet op de lijst van beroepsziektes.”

Een onafhankelijke commissie van deskundigen opgericht door voormalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block nam de wet op de beroepsziekten in 2017 en 2018 onder de loep. De commissie pleit in haar rapport voor de erkenning van burn-out als “arbeidsgerelateerde ziekte” en vindt dat een erkenning als beroepsziekte niet mag worden uitgesloten.

“Een erkenning als beroepsziekte draagt bij tot een betere preventie tegen burn-out”, vervolgt De Witte. “Dat blijkt uit onderzoek uit andere landen. Werkgevers voelen zich meer verantwoordelijk en gaan maatregelen nemen. In plaats van meer inzetten op preventie goochelen de verschillende regeringen in ons land met interimcontracten via bijzondere uitzendkantoren ‘voor de zieken’, met de snelle inschakeling van de VDAB ‘bij de zieken’, met terugkeercoaches die discussiëren ‘met de zieken’. Maar waar blijven de maatregelen voor de werkgevers? Waar blijven de richtlijnen voor aangepast werk voor oudere werknemers, voor werknemers die net terugkomen uit een burn-out?.”

De erkenning impliceert een tussenkomst in de kosten voor de patiënt. Die lopen snel op: van de kosten voor diagnose, begeleiding, individuele ondersteuning en consultaties bij zorgverstrekkers tot de kosten voor multidisciplinair overleg over de werkhervatting.

Letland heeft burn-out opgenomen in de lijst van beroepsziekten. Acht andere Europese landen hebben compensaties bij burn-out voorzien: Denemarken, Estland, Frankrijk, Hongarije, Nederland, Portugal, Slowakije en Zweden. Waar wachten wij nog op?

Het boek ‘Ze draaien ons zot’ verschijnt in november bij Epo.