We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

6 redenen waarom de Brusselse kilometertaks antisociaal en weinig efficiënt is

De Brusselse regering stelde haar nieuwe kilometertaks voor. De taks zou “slim” zijn en het fileprobleem helpen oplossen. Maar dat is verre van het geval. We zetten 6 redenen op een rijtje.

zaterdag 5 december 2020

6 redenen waarom de Brusselse kilometertaks antisociaal en weinig efficiënt is

Iedereen is het erover eens dat er een oplossing moet komen voor de files die Brussel verstikken. De Brusselse gewestregering (PS, sp.a, Groen, Ecolo, Open Vld en Défi) kiest voor een kilometertaks die de werkende mensen zeer duur zullen betalen terwijl hen geen goed alternatief wordt geboden.

Stop de kilometertaks

Voor de PVDA ligt de oplossing niet in nieuwe oneerlijke en asociale taksen die de gewone mensen doen betalen. Er is efficiënter en goedkoper openbaar vervoer nodig.

1. De kilometertaks zal ons 280 miljoen extra kosten

We weten al dat de kilometertaks de gewone mens nog meer zal doen betalen. De nieuwe belasting moet 482 miljoen euro opleveren. De Brusselse regering had beloofd om de eenmalige belasting op inverkeerstelling en de jaarlijkse verkeersbelasting voor de Brusselaars af te schaffen. Maar die twee belastingen leveren jaarlijks maar 200 miljoen op. De kilometertaks zal de werkende bevolking dus 282 miljoen euro meer laten betalen.

2. Een “slimme” taks … die ook kleine wagens treft

De kilometertaks wordt betaald door iedereen die in Brussel rijdt (Brusselaars en pendelaars). De taks zou om drie redenen “slim” zijn. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe meer je betaalt. Hoe meer je tijdens de spits rijdt, hoe meer je betaalt. En hoe krachtiger je wagen, hoe meer je betaalt.
Hoe werkt het? De taks bestaat uit twee delen: een vast dagtarief dat je betaalt voor elke dag dat je rijdt, plus een bedrag per kilometer. Als je na 19 uur of voor 7 uur rijdt, betaal je niets. Maar zodra je overdag rijdt, betaal je.

10 km rijden in de spits 440 euro per jaar


3. De taks straft wie geen andere optie heeft dan de auto

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) gaat ervan uit dat de bestuurder voor zijn slecht gedrag straffen hem tot een gedragsverandering zal bewegen. Veel mensen hebben momenteel echter geen goed alternatief om het zonder voertuig te stellen. En wat vooral ontbreekt, is een openbaar vervoersaanbod in de directe omgeving van Brussel.

Nadia betaalt 976 euro per jaar, in plaats van 96 euro

Nadia werkt in een winkelmagazijn in Brussel. Ze zag zich genoodzaakt naar de Brusselse rand te verhuizen wegens de onbetaalbare huurprijzen. Ze woont nu in Wemmel en heeft geen alternatief dan haar kleine auto om naar het werk te gaan. Ze legt dagelijks 20 km af. Ze zal straks 976 euro per jaar betalen, in plaats van de 96 euro nu.(1)


4. De taks straft werkende mensen en mensen met kinderen

CEO’s en kaderleden kunnen misschien hun eigen uren kiezen, maar arbeiders, zelfstandigen en mensen die in de dienstensector werken, hebben die luxe niet. En door het plaatstekort in de kinderopvang en scholen worden duizenden gezinnen gedwongen om de stad te doorkruisen om hun kinderen af te zetten. En ook daarvoor moeten ze in hun buidel tasten.

Je kinderen naar school brengen? 695 euro extra per jaar

Om zijn twee kinderen af te zetten, rijdt Marc uit Brussel ’s ochtends en ’s avonds 9 kilometer in de spits. Hoewel hij een zeer kleine auto heeft met 3 fiscale pk, zal hij jaarlijks 695 euro meer betalen.


5. Een taks die zowel pendelaars als Brusselaars treft

De regionalisten richten hun pijlen op de pendelaars als de ‘oorzaak’ van de mobiliteitsproblemen in Brussel. Om te beginnen zijn veel van die pendelaars voormalige Brusselaars die de stad zijn ontvlucht vanwege de hoge huurprijzen. En het zijn niet de pendelaars die verantwoordelijk zijn voor de files, maar het beleid van de afgelopen jaren.

De PVDA weigert mensen uit Brussel op te zetten tegen mensen van buiten de stad. Die pendelaars zijn de leerkrachten in de Brusselse scholen, de verpleegkundigen in de Brusselse ziekenhuizen, de buschauffeurs van de MIVB …

Laten we ons vooral niet vergissen: deze kilometertaks zal ook gevolgen hebben voor de Brusselaars zelf. Zij zullen de belasting op inverkeerstelling en de verkeersbelasting niet meer betalen, maar ze betalen net als iedereen wel die kilometertaks. En voor sommigen zal de rekening hoog oplopen.

Meer dan 620 euro extra voor zelfstandigen en technici uit Brussel

Een technicus die een stationwagon van 8 pk gebruikt om zijn materiaal te vervoeren en 50 km per dag rijdt, inclusief 20 km in de spits, betaalt tot 620 euro meer met een dagpas.


6. Het alternatief? Openbaar vervoer uitbouwen en gratis parkeren aan de stations

Om de levenskwaliteit en de luchtkwaliteit voor de burgers te verbeteren, zijn echte publieke en ecologische alternatieven nodig. Studies tonen duidelijk aan dat als er een goed aanbod is van regelmatig en betaalbaar openbaar vervoer, de mensen hun auto vaker zullen laten staan.

De traditionele partijen beloven ons al 30 jaar dat het GEN (GewestelijkExpresNet) rond Brussel er komt, maar het blijft dode letter. Terwijl het nog geen jaar duurde om een akkoord te vinden over de kilometertaks. Veel pendelaars zouden zich aangetrokken voelen tot de trein als er gratis parkeerplaatsen waren in de buurt van hun vertrekstation.

De partijen van de Brusselse regering zeggen dat ze de drukte op onze wegen tijdens de spitsuren willen verlichten. Maar de NMBS doet precies het tegenovergestelde en wil de treinen duurder maken tijdens de spits!

Wie tijdens de spitsuren met de auto rijdt moet betalen en wie tijdens de spitsuren de trein neemt moet ook betalen. Met de traditionele partijen kunnen we dus kiezen tussen meer betalen en meer betalen.Het is tijd om te investeren in goed en betaalbaar openbaar vervoer. Dát zou pas ecologisch en sociaal zijn.

Stop de kilometertaks

Teken de petitie


Bereken hier wat de kilometertaks u zal kosten.

(1) tarieven berekend met afschrijving over 5 jaar van de belasting op inverkeerstelling en met een autogebruik van 220 dagen per jaar