We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Duurdere antibiotica: inefficiënt, sociaal onrechtvaardig én onwettig

De verhoging van de prijs voor antibiotica – een plan van minister van Volksgezondheid Maggie De Block – kostte de patiënten 24 miljoen euro, is niet doelmatig en bovendien onwettig. En minister De Block wist dit.

maandag 8 april 2019

Duurdere antibiotica: inefficiënt, sociaal onrechtvaardig én onwettig

“De cijfers van de Christelijke Mutualiteit tonen aan wat wij met Geneeskunde voor het Volk twee jaar geleden al voorspelden: duurdere antibiotica zijn inefficiënt en een botte besparing op kap van de patiënt”, zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens.

Minister De Block verlaagde de terugbetaling van deze medicijnen naar eigen zeggen “in het belang van de volksgezondheid”. Het antibioticagebruik moet omlaag en “door de prijs te verhogen gaat de patiënt wel twee keer nadenken vooraleer ze die gaat nemen”, klonk het destijds onomwonden bij de minister.

“Maar het was meteen duidelijk dat het veeleer om een verkapte besparingsmaatregel ging, waarbij men extra geld wou halen uit de zakken van de patiënt”, zegt Anne Delespaul, huisarts en gezondheidsspecialist van de PVDA. “Begin februari stuurde minister De Block een brief aan de farma-industrie om haar maatregel aan te kondigen. En daarin windt de minister er geen doekjes om: ze heeft het letterlijk over een ‘besparingsmaatregel’ die bovendien een negatief advies kreeg van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG). In haar projecties van de besparing gaat ze ervan uit dat het gebruik van antibiotica níet zal dalen.”

Kraak de prijs van geneesmiddelen. Teken hier de petitie.

De cijfers van de CM bevestigen nu de voorspellingen van de minister: de verhoogde prijzen voor antibiotica deden het gebruik ervan nauwelijks dalen. Maar het resultaat voor de patiënten is wel ronduit dramatisch: die betaalden op een jaar tijd maar liefst 24 miljoen extra, uit eigen zak. “En wat nog het meest schandalig is”, gaat Anne Delespaul verder, “is het feit dat de meest kwetsbare patiënten het grootste slachtoffer zijn. Voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming steeg het remgeld tot 14,10 euro, maar liefst drie keer zo duur als vroeger.”

De PVDA heeft zich van bij het begin verzet tegen de maatregel. “Naast inefficiënt en onrechtvaardig is de maatregel ook onwettelijk”, alsnog Delespaul. “België is immers gebonden aan Europese verdragen die het remgeld op essentiële geneesmiddelen vastleggen op een maximum van 25% van de kostprijs. Met haar maatregel verhoogde minister De Block het remgeld voor iedereen tot 50%.”

De PVDA eist dan ook dat de terugbetaling van antibiotica onmiddellijk terug verhoogd wordt naar het oorspronkelijke niveau. “Het antibioticagebruik moet naar omlaag, maar dat vraagt vooral gerichte sensibilisering van artsen en patiënten. En als, zoals wij voorstellen, we het kiwimodel toepassen op antibiotica, dan zou dit de kost ervan voor de ziekteverzekering aanzienlijk doen dalen, zonder dat patiënten er een cent meer voor moeten betalen”, besluit Peter Mertens.

Bekijk hoe Raoul Hedebouw (PVDA) in het parlement in discussie gaat met minister De Block: