Hogere huurprijs voor driekwart sociale huurders, blijkt uit onderzoek PVDA

.

De nieuwe huurprijsberekening voor sociale woningen die sinds januari 2020 van kracht is, betekent voor liefst drie op de vier sociale huurders een verhoging. Dat blijkt uit cijfers die de PVDA opvroeg. “De Vlaamse regering doet kwetsbare sociale huurders bijna 50 miljoen euro per maand extra ophoesten”, zeggen Vlaams parlementsleden Tom De Meester en Jos D’Haese (PVDA). “Dat is onaanvaardbaar.” De PVDA vraagt om de prijsstijgingen terug te draaien.

De nieuwe berekeningsmethode voor de sociale huurprijzen deed de afgelopen weken veel stof opwaaien. Het feit dat de inkomensvervangende tegemoetkomingen van kinderen met een handicap voortaan mee worden berekend, zorgde voor veel commotie. Uit cijfers die de PVDA opvroeg bij een steekproef van een tiental sociale huisvestingsmaatschappijen, geografisch verspreid over heel Vlaanderen, blijkt nu dat de overgrote meerderheid van de sociale huurders door de nieuwe berekeningswijze wel degelijk hard getroffen wordt.

40 euro extra

“De huurinkomsten stijgen bij álle huisvestingsmaatschappijen die we hebben onderzocht”, zegt Tom De Meester, Vlaams parlementslid van de PVDA. “Maar liefst 75 procent van de sociale huurders moet sinds 1 januari meer huur betalen. Bij vier huisvestingsmaatschappijen is dat zelfs 90 procent.” Bovendien blijkt het om forse verhogingen te gaan. “Gemiddeld stijgt de huurprijs met twaalf procent, zo’n 40 euro”, zegt De Meester. “Maar ook prijsstijgingen tot 200 euro en meer zijn jammer genoeg geen uitzonderingen.”

Bekijk hier de tabel van de huurprijsberekening

Minister Diependaele (N-VA) noemde die nieuwe huurprijsberekening “eerlijk en correct” en het meerekenen van inkomensvervangende tegemoetkomingen “niet meer dan logisch” toen hij hierover werd geïnterpelleerd door Tom De Meester.

“We hebben de minister meermaals gewaarschuwd voor de sociale impact van de huurprijsverhoging”, zegt De Meester. “Sarah Smeyers, woonspecialiste van de N-VA, beweerde in het parlement zelfs dat de huurprijs voor 90 procent van de huurders zou dálen. Fake news! Uit ons onderzoek blijkt exact het tegendeel: drie op de vier financieel kwetsbare sociale huurders betalen sinds 1 januari een pak meer.”

Sociale huurders draaien op voor budgettaire keuzes

“Een huurprijsverhoging van 40 euro per maand lijkt voor parlementsleden en ministers misschien niet veel”, vervolgt De Meester. “Maar voor veel sociale huurders is dat een serieuze hap uit het budget. Zij draaien op voor de asociale budgettaire keuzes van deze regering: zeven van de onderzochte huisvestingsmaatschappijen halen met de nieuwe berekeningswijze samen 5,2 miljoen euro meer uit de zakken van de sociale huurders. Als we dat extrapoleren voor heel Vlaanderen, kom je uit op bijna 50 miljoen euro méér sociale huurinkomsten.”

Roekeloos beleid

“Dit is roekeloos en ondoordacht beleid”, zegt De Meester. “Minister Diependaele had geen enkel idee van effect van zijn maatregelen op het terrein. Vandaag wordt duidelijk dat de impact van de nieuwe huurprijsberekening op de sociale huurders enorm is. Zonder dat er iets aan hun woning verandert, moeten ze ineens veel meer huur betalen.”

De grootste slachtoffers van de nieuwe berekeningsmethode zijn mensen met inwonende volwassen kinderen met een handicap. De PVDA pleit ervoor om hun inkomensvervangende vergoeding niet langer mee te tellen in de berekening. De linkse oppositiepartij wil daarnaast ook de koppeling van de huurprijs aan de marktwaarde van een woning en de energiecorrectie herbekijken. Al die maatregelen zorgen ervoor dat sociale huurders meer moeten betalen.

“Het kan toch niet dat woningen die soms in slechte staat zijn en al jaren wachten op renovatie, plots een hogere marktwaarde krijgen?”, besluit Tom De Meester. “In plaats van kwetsbare sociale huurders op kosten te jagen, en de sociale huurprijzen te verhogen, zou de Vlaamse regering beter zorgen voor een betere structurele financiering voor de sociale huisvestingsmaatschappijen.”


1 reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
  • Nicole Heindryckx
    heeft gereageerd 2020-01-27 18:13:39 +0100
    Heb ik ergens eens niet gelezen dat ze de “sociale” huurprijzen wat meer gelijk wilden trekken met die van de privé?? Wel voor een gewone werkmens is huren in de privé GEEN optie… Of ‘t zijn alle dagen bokes met een likje confituur van de Aldi… En zoals ten tijde van Daens : een pot patatten in ’t midden van de tafel, en wie het rapst is kan het meeste eten… Gaan we echt terug naar de middeleeuwen??? Zo te zien wel. Dank zij de N-VA, met een back-up van de CD&V, zijn we heel goed onderweg. Ik heb het al zoveel keer gezegd en geschreven… 4e wereldgezinnen weten niet wat een vetpot is. Nooit van gehoord en zeker en vast nooit zelf meegemaakt. 40 Eurootjes is voor zo’n gezin een SMAK geld. Geloof me vrij. Ik spreek uit ondervinding omdat ik jaren bij zo’n gezinnen gestaan heb als familiaal helpsters. Dan zie je pas hoeveel armoede er nog in dit land zijn… En hoe diep die armoede gaat… Met die 500 Euro per jaar kunnen die mensen naar de dokter, hun broodnodige medicatie (misschien) kopen, of de brooddozen van hun kinderen vullen… Ja, dat is niet uit de lucht gegrepen. Eén van die jongens uit zo’n gezin kreeg nooit boterhammetjes mee naar school. Die juf heeft dat dan mooi opgelost… Van de beter gegoede kinderen werd 1/4e van een boterham weg genomen met hun toestemming… Die werden dan onder de sukkelaars verdeeld. Die Juf deed juist hetzelfde met de kosten voor een bus uitstap naar deze of gene plek. Ze vroeg aan alle kinderen om een centje bij te dragen om die medeleerlingen ook toe te laten om mee te gaan. Vele kindjes gaven toen een deel van hun zakgeld af. Als de A-Sociale partijen zoals de N-VA nog veel gaan toeteren, zal er toch wel eens een dag komen dat we met zijn allen massaal op straat gaan komen om “vredevol” en met respect te gaan demonstreren tegen deze vorm van klasse strijd… Zo’n 75/80 jaar geleden hebben we dat ook gedaan. Dan was het een “echte” socialist, Achilles Van Acker, die ervoor zorgde dat het werkvolk een beetje meer “sociaal” behandeld werd, en een meer menswaardig loon trok…

    Ze moeten daar bij de N-VA eindelijk eens gaan beseffen dat wat zij NU doen, echt niet langer door de beugel kan. Beginnen met te luisteren naar de stem van de werkmens, ze geen blauwe bloemetjes meer wijsmaken om nog meer stemmetjes bijeen te vergaren, Een beetje meer naar links overhellen kan zeker en vast geen kwaad. Beseffen jullie Dames en Heren wel dat je de werkmens NOG ALTIJD nodig hebt??? al is het maar om je vuile W.C. en bubbelbad uit te kuisen… bij manier van spreken.

We hebben jouw steun nodig