We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Sofie Merckx

PVDA-fractieleidster in de Kamer en huisarts bij Geneeskunde voor het Volk

Sofie Merckx is fractieleidster van de PVDA in de Kamer. Daarnaast is ze huisarts bij Geneeskunde voor het Volk in Marcinelle, Charleroi.

Sofie Merckx staat op straat. Achter haar zie je mensen, maar ze zijn onscherp. Sofie draagt een levendig blauwe jurk. Haar armen zijn gekruist en ze glimlacht breed..

Van de Kamer tot haar dokterskabinet van Geneeskunde voor het Volk in Charleroi: Sofie Merckx zet zich overal in voor de noden van de mensen. Ze zet zich in voor toegankelijke zorg en geneesmiddelen. Tegen het antisociaal beleid van de regering en de winsthonger van Big Pharma.

Niemand zou moeten kiezen tussen zich verzorgen of eten.

Sofie Merckx is mama van drie kinderen. Deze eeuwige optimiste draagt het hart op de tong. Zeker als ze de stem van de werkende mensen wil versterken tegenover de wereldvreemde politiekers. Samen met de druk van het zorgpersoneel zorgde Sofie in het parlement dat het Noodfonds voor de zorg erdoor kwam. Daardoor kwamen er al 5.000 nieuwe jobs bij in de zorgsector.

En die schandalige pensioenbonussen van federale vertegenwoordigers? Die heeft ze bij het vuil gezet. 

Terwijl de werkende klasse de straat op trekt, verzinnen politiekers hun eigen spelregels in hun bubbel.

Je zal Sofie ook altijd vooraan zien staan bij een betoging voor vrouwenrechten en tegen seksueel geweld. 

“Wanneer ik in het parlement het woord neem over abortus, denk ik altijd aan al die vrouwen die mij hun verhaal komen vertellen. Een op de drie vrouwen ondergaat een abortus in haar leven...”

Sofie groeide op in Klein Heide, een arbeiderswijk in Antwerpen. “Een supermulticulturele plaats, met veel mensen met een migratieachtergrond. Daar leerde ik wat respect voor de werkende klasse acht betekent.” Als klein meisje droomde ze ervan om mensen te gaan verzorgen in derdewereldlanden. 

Elke regio heeft zijn kwaliteiten: Antwerpen heeft de beste koeken, Charleroi de liefste mensen!

Sinds haar stage bij Geneeskunde voor het Volk in Charleroi, verloor ze haar hart aan deze industriestad in Henegouwen. Eén ding staat vast: hier gaat ze nooit meer weg. Gelukkig is de taal voor haar geen moeite: ze wisselt moeiteloos van het Frans naar het Nederlands en omgekeerd. 

Sofie heeft een sterke band met haar patiënten: “Ze vertrouwen mij hun problemen toe, of het nu over wonen, geld of werk gaat. Ik breng hun verhalen het Parlement binnen om de zaken in beweging te zetten. Als huisarts volg ik de levens van de mensen op van de wieg tot het graf.”

“Veel ziektes worden veroorzaakt door hoe we leven of hoe we werken. Daarom vormt mijn werk als arts en de strijd tegen het kapitalistisch systeem één geheel.”

In haar vrije tijd doet Sofie aan nordic walking. Soms ruilt ze haar wandelstokken ook in voor een paar tuinhandschoenen: “Ik vind het zalig om te zien hoe mijn bloemen groeien. Ik kijk of de slakken ze opeten of niet ... Dat ontspant mij!”