We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

2% op de rijkste 1%, zo brengt onze nieuwe miljonairstaks 8 miljard euro op

Een taks voor de superrijken, die 8 miljard euro opbrengt. Met ons nieuwe voorstel richten we ons op de fortuinen boven de 5 miljoen euro. Enkel die 1% rijksten betaalt de miljonairstaks.

vrijdag 8 maart 2024

“Een bescheiden bijdrage van de sterkste schouders levert de samenleving een belangrijk bedrag op. Met de opbrengst van de miljonairstaks kunnen we jaarlijks 8 miljard euro investeren in publieke infrastructuur en sociaal beleid”, legt onze volksvertegenwoordiger Peter Mertens uit.

In ons nieuwe voorstel voor de miljonairstaks richten we ons op het vermogen van de rijkste één procent. De rijkste één procent bezit een kwart van het totale vermogen. We vinden het belangrijk om enkel die toplaag van meest vermogenden aan te spreken, niet de middenklasse. 

Daarom stellen we het vizier van de miljonairstaks scherp op de rijkste één procent met vermogens van 5 miljoen euro en meer. 99% van de bevolking heeft helemaal geen vermogen van 5 miljoen euro.  Zij betalen niets

Het voorstel hanteert een belastingtarief van twee procent op netto vermogens tussen de 5 en de 10 miljoen euro, en drie procent op vermogens boven de 10 miljoen euro. De bruto opbrengst van de miljonairstaks vertegenwoordigt twee procent van het totale vermogen van de rijkste één procent. Vandaar: 2% op de één procent rijksten.

De sterren staan steeds gunstiger voor een miljonairstaks: deze is dringend, perfect mogelijk, brengt aanzienlijke opbrengsten met zich mee, en geniet van een breed maatschappelijk draagvlak.

Peter Mertens

Algemeen secretaris PVDA en volksvertegenwoordiger in de Kamer

We houden bij de berekening van de opbrengst van 8 miljard euro rekening met mogelijke kapitaalvlucht, belastingontwijking of -fraude. Om die fenomenen tegen te gaan, hebben we drie voorstellen. 

  1. Om de taks te innen, breiden we Tax-on-web uit met een Fortune-on-web waar multimiljonairs hun vermogensgegevens moeten invullen. 

  2. Door bestaande databanken te koppelen, werken we geleidelijk aan een vermogensregister, wat het innen en controleren van de miljonairstaks vergemakkelijkt. 

  3. We richten binnen de FOD Financiën een speciale cel op voor gerichte controles van de aangiftes van de allerrijksten.

Uit een recente peiling blijkt dat driekwart van de Vlamingen gewonnen is voor een vermogensbelasting. “Eerlijke fiscaliteit wordt de inzet van de komende verkiezingen. De sterren staan steeds gunstiger voor een miljonairstaks: deze is dringend, perfect mogelijk, brengt aanzienlijke opbrengsten met zich mee, en geniet van een breed maatschappelijk draagvlak”, besluit Peter.