We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

5.000 jobs dankzij PVDA's Zorgpersoneelfonds

Het Zorgpersoneelfonds schepte ruim 5.000 voltijdse jobs in de zorg. Dat bevestigt minister Vandenbroucke (Vooruit). In 2019 kwam het Zorgpersoneelfonds er op initiatief van de PVDA en onder de aanhoudende druk van het personeel en hun vakbonden. “We zijn trots dat we vanuit de oppositie hebben kunnen zorgen voor deze broodnodige jobs in de zorg”, vertelt Sofie Merckx, huisarts en federaal fractievoorzitster voor de PVDA. Tegelijk stelt de PVDA vast dat de crisis in de zorg steeds dieper wordt. “Wij vragen daarom een verviervoudiging van het Zorgpersoneelfonds”, stelt Merckx.

vrijdag 7 april 2023 1 min leestijd

"Ons eerste voorstel in juli 2019 kon enkel op de steun van de linkse partijen rekenen. Voor rechts was het kot te klein. Zij noemden ons voorstel “populistisch”, “extreem” en “niet realistisch”. Maar in oktober namen ze het voorstel toch aan door de aanhoudende strijd van het zorgpersoneel op het terrein", herinnert Merckx zich. "'Een PVDA-coup op de begroting', schreven de kranten, goed voor 400 miljoen euro. Wij zijn trots om te zien dat wij vanuit de oppositie zorgen voor deze broodnodige jobs in de zorg."

"Meer handen aan het bed, dat is waar het Zorgpersoneel al jaren naar vraagt", vertelt Merckx. "Tegelijk stellen we vast dat er nog veel meer nodig is. Sinds 2019 wordt de crisis in de zorg steeds dieper."

"In januari kwam de Witte Woede nog eens met 25.000 op straat om respect en de nodige investeringen te eisen", legt Merckx uit. "Maar Vivaldi gaf geen gehoor. In plaats daarvan bespaarde de regering dit jaar al bijna 300 miljoen euro in de gezondheidszorg. Geld dat het zorgpersoneel goed zou kunnen gebruiken. Het gevoel van urgentie is verdwenen bij deze regering. Ze zien de zorg terug als een lastpost waarop ze kunnen besparen om de begroting op orde te krijgen."

"Het personeel snakt naar werkbaar werk en betere lonen. Zij willen dat zorg terug mensenwerk wordt. De huidige crisis in de zorg komen we enkel te boven met massale investeringen in de helden van de zorg. Wij pleiten voor een verviervoudiging van het Zorgpersoneelfonds", bepleit Merckx. "Maar als het Zorgpersoneelfonds iets heeft getoond, dan is het dat deze investeringen er enkel zullen komen dankzij de strijd op het terrein."