We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

“Er is een zachte staatsgreep aan de gang in Colombia”

Een dringende oproep van meer dan 400 leiders van over de hele wereld in steun aan de belaagde Colombiaanse president Gustavo Petro. Peter Mertens, algemeen secretaris van de PVDA, is een van de eerste ondertekenaars.

donderdag 8 juni 2023 2 min leestijd

Wereldleiders op het Pacto Historico, het Historisch Pact.

Sinds de verkiezing van de eerste progressieve regering van het land – onder leiding van president Gustavo Petro, vicepresident Francia Márquez en het Historische Pact in het parlement – organiseren de traditionele machten van Colombia zich om een orde te herstellen die wordt gekenmerkt door extreme ongelijkheid, vernietiging van het milieu en door de staat aangestuurd geweld.

Nu, minder dan een jaar na de aanstelling van de regering Petro, zien we de gecombineerde institutionele macht van regelgevende instanties, mediaconglomeraten en rechterlijke macht aan het werk om de hervormingen te stoppen, hun aanhangers te intimideren, het leiderschap omver te werpen en het imago van het land op het internationale toneel te besmeuren.

Margarita Cabello en Francisco Barbosa richten zich vanuit respectievelijk het kantoor van de inspecteur-generaal en het kantoor van de procureur-generaal actief op parlementsleden van het Historische Pact met onderzoeken die kunnen leiden tot schorsing, ontslag en diskwalificatie als parlementslid, zoals senator Alex Flórez, senator Alexander López, Kamervoorzitter David Racero, volksvertegenwoordiger Susana Gómez, hoofdonderhandelaar voor vrede María José Pizarro - en zelfs president Petro zelf.

In het geval van senator Wilson Arias bijvoorbeeld, heeft Cabello – een nauwe bondgenoot van voormalig president Álvaro Uribe die minister van Justitie was onder de vorige regering van Iván Duque – een aanklacht ingediend voor schorsing uit de Senaat voor de "misdaad" om zich uit te spreken tegen politiegeweld tijdens de nationale protesten van 2021. Dat is een flagrante schending van het gevestigde juridische precedent bij het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens dat administratieve organen zoals het Bureau van de Inspecteur-Generaal verbiedt om gekozen functionarissen uit hun functie te ontheffen.

Ondertussen hebben voormalige generaals, kolonels en leden van het Colombiaanse leger niet alleen hun oppositie tegen president Gustavo Petro afgekondigd, maar zelfs voor het parlement gemarcheerd om op te roepen tot een staatsgreep tegen zijn regering.

Het doel van deze gecoördineerde campagne is duidelijk: de belangen van de traditionele machten van Colombia beschermen tegen hervormingen ten gunste van het volk, om de lonen te verhogen, de gezondheidszorg te verbeteren, het milieu te beschermen en het land vrede te brengen.

Wij, ondergetekenden, roepen vrienden van het Colombiaanse volk en bondgenoten van de democratie overal ter wereld op om in verzet te komen tegen deze verraderlijke tactieken en de opmars van een ‘soft coup’ in Colombia te voorkomen.

Adolfo Pérez Esquivel, Nobelprijs voor de Vrede, Argentinië
José Luis Rodríguez Zapatero, voormalig premier, Spanje
Ernesto Samper, voormalig president, Colombia
Gleisi Hoffmann, voorzitter Partido dos Trabalhadores (PT), Brazilië
Jeremy Corbyn, volksvertegenwoordiger, Verenigd Koninkrijk
Alberto Garzón, minister voor Consumentenzaken, Spanje
Rafael Correa, voormalig president, Ecuador
Noam Chomsky, professor, Verenigde Staten
Jean Luc Mélenchon, voormalig presidentskandidaat, La France Insoumise, Frankrijk
Ada Colau, burgemeester van Barcelona, Spanje
Yanis Varoufakis, volksvertegenwoordiger, Griekenland
Ione Belarra, minister van Sociale Zaken, Spanje
Peter Mertens, algemeen secretaris PVDA en volksvertegenwoordiger, België