We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Huisarts, parlementslid en met beide voeten tussen de mensen: Sofie Merckx trekt onze Kamerlijst in Henegouwen

Sofie is onze fractieleidster in de Kamer, waar ze de stem vertolkt van haar patiënten en van iedereen die ze op het terrein tegenkomt. In 2024 wordt ze onze lijsttrekster voor de Kamer in Henegouwen.

donderdag 7 december 2023

Sofie is al 25 jaar huisarts bij Geneeskunde voor het Volk in de volksbuurten van Charleroi en kun je gerust een vrouw met een overtuiging noemen, met beide voeten tussen de mensen.

Zowel in de gemeenteraad van Charleroi, waar ze al sinds 2012 zetelt, als in de Kamer (sinds 2019) zet Sofie de dagelijkse realiteit van haar patiënten op de agenda.

Ze maakt van dichtbij mee welke problemen de mensen hebben op het vlak van zorg, maar ook op het vlak van koopkracht. De concrete problemen van mensen die hun facturen niet meer kunnen betalen, of die vaststellen dat een tankbeurt of boodschappen doen een steeds grotere hap neemt uit hun budget.

De facturen en de prijs van de boodschappen zijn enorm gestegen de voorbije jaren, en de lonen hinken steeds verder achterop. Dat hoor ik elke dag als ik met de mensen praat.

Sofie Merckx

PVDA-fractieleidster in de Kamer en huisarts bij Geneeskunde voor het Volk

“De gewone mensen krijgen de hardste klappen van de koopkrachtcrisis. De facturen en de prijs van de boodschappen zijn enorm gestegen de voorbije jaren, en de lonen hinken steeds verder achterop. Dat hoor ik elke dag als ik met de mensen praat”, zegt Sofie.

“De regering wil ons doen geloven dat ze de koopkracht heeft beschermd, maar de waarheid is dat ze de koopkracht schaadt. Door de blokkering van de lonen hebben heel veel mensen moeite om de maand rond te komen met hun loon.”

In 2024 op de PVDA stemmen is kiezen voor een breuk met het beleid van de traditionele partijen. Een breuk met politici die zichzelf allerlei privileges toekennen, die niet meer in staat zijn om te luisteren naar de woede van de mensen, die vóór de verkiezingen beloven om de pensioenleeftijd weer op 65 jaar te brengen, maar die erna op 67 jaar houden, en die de factuur van de crisis doorsturen naar de gewone werkende mensen in plaats van de miljonairs te laten betalen.

Ik doe mee aan de verkiezingen om de stem te vertolken van de mensen die elke dag strijden, en om samen met hen overwinningen te behalen in het belang van de werkende klasse.

Sofie Merckx

PVDA-fractieleidster in de Kamer en huisarts bij Geneeskunde voor het Volk

Sofie wil strijden voor nieuwe sociale overwinningen: “Met de PVDA hebben we er al mee voor gezorgd dat de btw op energie van 21% naar 6% is gebracht. Dat is een mooie overwinning die tot stand is gekomen dankzij de tienduizenden handtekeningen die we verzameld hebben, in combinatie met de strijd van de sociale beweging. Vandaag strijden we met dezelfde ingesteldheid om de btw op voedingswaren naar 0% te brengen en voor het stopzetten van de loonblokkering. We konden eerder trouwens al de regering op haar plannen doen terugkomen over het wetsvoorstel van de antibetogingswet.”

“Dat alles toont aan dat we met de sociale beweging verandering kunnen afdwingen”, besluit Sofie optimistisch.