Kwart minder zorgpersoneel in commerciële woonzorgcentra
Vlaams volksvertegenwoordiger Lise Vandecasteele (PVDA) vroeg cijfers op over het zorgpersoneel in woonzorgcentra. Daaruit blijkt dat commerciële woonzorgcentra een kwart minder zorgpersoneel inzetten dan openbare woonzorgcentra.

“Commerciële woonzorgcentra rekenen niet alleen hogere prijzen aan, ze besparen ook nog eens op zorgpersoneel”, zegt Vandecasteele. “Dat zorgt voor een hogere werkdruk en brengt de kwaliteit van de zorg in het gedrang.”
Winst en zorg gaan niet samen
In 2024 werkten er gemiddeld 41 voltijdse zorgmedewerkers (VTE’s) per 100 bewoners in commerciële woonzorgcentra, tegenover 52 in de openbare sector en 48,5 in de non-profitsector. Uit deze cijfers blijkt dat het verschil in personeelsinzet tussen commerciële en openbare woonzorgcentra verder groeit. In 2023 bedroeg het verschil 7,6 VTE’s per 100 bewoners, in 2024 is dat opgelopen tot 11 VTE’s.
In de zorg moeten de bewoners en het personeel altijd op de eerste plaats komen
Volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement
“Het probleem in commerciële woonzorgcentra is al langer gekend, maar we zien dat de kloof verder toeneemt”, zegt Lise Vandecasteele. “Je kan niet anders dan besluiten dat er beknibbeld wordt op personeel om de kosten laag te houden en de winsten hoog. Zorg hoort echt niet thuis in een winstmodel. In de zorg moeten de bewoners en het personeel altijd op de eerste plaats komen.”
Uitdoofscenario
Er is ook goed nieuws. In het algemeen is de personeelsbezetting in de ouderenzorg licht verbeterd ten opzichte van voorgaande jaren. Dit is onder meer te danken aan de druk van de vakbonden na de coronapandemie. Toch blijft de werkdruk hoog en vallen veel zorgmedewerkers uit door overbelasting.
Volgens de vakbonden en werkgevers zijn er minstens 90 VTE’s per 100 bewoners nodig om de klok rond kwaliteitsvolle zorg te kunnen bieden. Momenteel ligt de norm - inclusief het niet-gesubsidieerd personeel - op slechts 60 tot 70 VTE’s.
“Ondanks kleine verbeteringen, blijven de huidige normen ontoereikend”, zegt Vandecasteele. “We staan nog ver van de personeelsbezetting die nodig is om kwaliteitsvolle zorg te garanderen. Het is duidelijk dat er structurele ingrepen nodig zijn om zowel de werkdruk te verlagen als de zorgkwaliteit te verbeteren. Daarnaast vraagt PVDA een uitdoofscenario voor commerciële ouderenzorg.”
Onwerkbare werkdruk voor het personeel, hoge prijzen en langer wachten voor wie zorg nodig heeft. Van thuiszorg tot kinderopvang, van ouderenzorg tot ziekenhuizen, de zorg kreunt. Toch kiest Arizona om het zorgpersoneel een pensioenmalus te geven en nog flexibeler te laten werken.
Op 22 mei trekt de zorg opnieuw massaal door Brussel (10.30 uur, Brussel Noord). Zien we jou daar ook?