We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Minister Vandenbroucke legt zich neer bij geheime contracten en hoge geneesmiddelenprijzen

“De minister plaatst zich volledig in lijn met zijn voorganger, mevrouw De Block”, zegt Sofie Merckx, huisarts en fractievoorzitster in de Kamer voor de PVDA. “Meer geheime contracten, minder democratische controle, torenhoge geneesmiddelenprijzen en ontspoorde budgetten, dat hebben het beleid van de Zweedse regering en Vivaldi gemeen.”

dinsdag 28 maart 2023 2 min leestijd

Met zijn hervorming van de terugbetalingsprocedures van geneesmiddelen legt minister Vandenbroucke (Vooruit) zich neer bij de torenhoge geneesmiddelenprijzen. De PVDA vreest voor een verdere toename van de geheime contracten.

Minister Vandenbroucke (Vooruit) lanceerde gisteren zijn voorstel om de terugbetalingsprocedures van medicijnen te hervormen. “Daarin kiest de minister ervoor het werk van zijn voorganger, Maggie De Block, voort te zetten”, meent Sofie Merckx. “Wij vrezen voor nog meer geheime contracten en dus voor minder democratische controle en een verdere ontsporing van het geneesmiddelenbudget. Ondertussen blijven de torenhoge geneesmiddelenprijzen ongemoeid.”

“De geheime contracten werden in het leven geroepen als uitzonderingsmaatregel voor innovatieve geneesmiddelen waar nog onzekerheden rond zijn. Maar de uitzondering is ondertussen de regel geworden”, vertelt Merckx. “In 2020 ging 35% van al onze geneesmiddelenuitgaven, goed voor 1,9 miljard euro, naar deze geheime deals. Het Riziv beschrijft zelf hoe dit systeem ‘democratisch moeilijk te verantwoorden’ is en leidt tot ‘perverse prijssystemen’.”

“De minister wil de geheime contracten verder in het beleid betonneren. Hij zal contracten uitschrijven voor medicijnen, zelfs als er al andere medicijnen zijn met een gelijkaardige werkzaamheid (de zogenaamde ‘me too’). Dat gaat volledig voorbij aan de originele opzet van de contracten”, merkt Sofie Merckx op. “Minister Vandenbroucke doet alsof hij de duur van de geheime contracten drastisch inkort. Maar met zijn voorstel maakt hij het mogelijk dat de geheime contracten duren tot het patent verloopt.”

“Wat de minister wel zal doen is het publieke deel van de geheime contracten duidelijker en toegankelijker maken. Maar dat is natuurlijk niet het deel waar het om gaat. De prijs die de samenleving betaalt, blijft een geheim tussen de minister en de industrie”, aldus Sofie Merckx. “Hij lacht ons gewoon uit in ons gezicht.”

Volledig afwezig in zijn plan is elke verwijzing naar de torenhoge geneesmiddelenprijzen. Studie na studie wijst nochtans uit dat we als samenleving te veel betalen voor onze medicijnen. De hoge vraagprijzen zijn ook de reden waarom patiënten zo lang moeten wachten op nieuwe geneesmiddelen, zoals Zolgensma of Kaftrio. Maar dat laat de minister blijkbaar onbewogen.

“Ziekenfonds Solidaris publiceerde onlangs een studie waarin ze aantonen dat met eerlijke prijzen 1 miljard euro kan worden bespaard in het geneesmiddelenbudget”, merkt Sofie Merckx op. “Nu Vivaldi ruziet over of ze in de pensioenen of werkloosheid, dan wel de zorg moeten besparen, zou je denken dat een socialistische minister zijn vinger zou opsteken om voor te stellen dat Big Pharma het met íets minder winst kan doen. Maar daar vind je geen spoor van terug in het voorstel van Vandenbroucke.”