We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Nieuwe generatie jongeren zal Netanyahu opjagen tot in zijn dromen

“Vandaag staat er een nieuwe generatie jongeren op die Netanyahu zal opjagen tot in zijn dromen, tot hij veroordeeld wordt voor wat hij is: een oorlogsmisdadiger. Hij is de Pinochet van deze generatie.”

vrijdag 1 maart 2024

Peter Mertens in de Kamer

Tussenkomst van onze volksvertegenwoordiger Peter Mertens donderdag 29 februari 2024 in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Lees voort onder de video

Rafah

Rafah is zo groot als Diksmuide: nauwelijks 165.000 inwoners. Daar heeft men nu 1,4 miljoen mensen naartoe gedreven. Maandenlang heeft men gezegd dat het in het zuiden veilig zou zijn, en nu zit iedereen daar opgepakt in onwaarschijnlijke omstandigheden. Nu laat Netanyahu verstaan dat hij ook Rafah wil bombarderen.

Zoiets is niet te geloven. Daar zijn geen woorden voor.

Men heeft mensen uit hun huis gejaagd, mensen van hun land verjaagd, stad na stad, zone na zone. Men heeft het noorden en het centrum van Gaza platgebombardeerd, zodat er nauwelijks iets recht staat. 

Men heeft 100.000 slachtoffers gemaakt, waarvan 30.000 doden.

Er zijn 13.000 kinderen gedood, en de andere kinderen overgeleverd aan de ergste foltering: hongersnood.

Men heeft de grenzen gesloten en men valt humanitaire hulpkonvooien aan, en op de markten is er zo goed als niets meer te krijgen.

En éénmaal ze iedereen naar het zuiden hebben verdreven, naar Rafah, en het land onleefbaar hebben gemaakt kondigen ze nu aan dat ze Rafah zullen bombarderen.

Voor dit parlement is er maar één vraag: hoe lang gaan wij blijven toekijken? Wat moet Israël eigenlijk doen om gesanctioneerd te worden? Moet het ook nog eens Rafah bombarderen? Wanneer neemt ons land sancties tegen Israël, dat is de vraag.

Je zal maar Palestijn zijn

Je zal maar Palestijn zijn; dan wordt je grond geroofd, dan wordt je geschiedenis geroofd, en dat wordt je toekomst geroofd.

Saleh is een Palestijnse boer op de Westbank, met een olijfgaard. Op een bepaald moment komen Israëlische settlers toe en ontnemen hem de helft van zijn land, zo maar, omdat het kan. Die landroof gaat nu al 75 jaar door, annexatie na annexatie, generatie na generatie. 

En dus vraag Saleh zich af: geldt het internationaal recht dan niet voor Palestijnen? Israël is in al die jaren al eindeloos veel keren veroordeeld…, maar niemand treedt op.

Je zal maar Palestijn zijn. Dan wordt ook je geschiedenis geroofd. Musea, culturele centra, bibliotheken, moskeeën en kerken worden gebombardeerd tot er niets meer van de geschiedenis overblijft.

Israël wil het verleden van Palestina uitroeien, om te zeggen dat er nooit een Palestina heeft bestaan.

Je zal maar Palestijn zijn. Dan wordt ook je toekomst geroofd. 

600.000 leerlingen kunnen niet meer naar school, 90.000 universiteitsstudenten hebben geen universiteit meer, omdat alle onderwijsinstellingen systematisch vernietigd worden.

Voor dit parlement is er maar één vraag: wat gaan wij doen? Gaan wij toekijken of gaan wij eindelijk sancties nemen? 

Twee maten twee gewichten

Waarom kunnen wij niet doen tegen Israël wat we tegen Rusland hebben gedaan?

Om Rusland aan te pakken heeft het nog geen maand geduurd om drie essentiële maatregelen te nemen:

  1. een economisch embargo: dat betekent géén handel meer toelaten;
  2. een militair embargo: dat betekent géén wapenleveringen meer toelaten;
  3. en de vervolging van Poetin als oorlogsmisdadiger voor het Internationaal Strafhof.

Hoe lang moet het nog duren voor we die drie maatregelen tegen Israël nemen?

  1. De internationale handel gaat gewoon door, alsof er niets aan de hand is;
  2. de wapenleveringen aan Israël gaan door, alsof er geen oorlogsmisdaden worden gepleegd;
  3. en Netanyahu is nog steeds niet voor het Internationaal Strafhof gedaagd.

Vandaag staat er een nieuwe generatie jongeren op die Netanyahu niet met rust zal laten, en hem zal opjagen tot in zijn dromen, tot hij veroordeeld wordt voor wat hij is: een oorlogsmisdadiger.

Netanyahu is de Pinochet van deze generatie.

Die jongeren, in Palestina, in het Zuiden én in ons land vragen dat ons land eindelijk optreedt en nu écht een militair en economisch embargo tegen Israël afkondigt.