NMBS geeft “contract van de eeuw” aan Spaans bedrijf: “Een fatale klap voor de lokale tewerkstelling”
Deze week bevestigde de raad van bestuur van de NMBS om het megacontract voor de bouw van 600 nieuwe treinstellen toe te kennen aan het Spaanse bedrijf CAF. Sofie Merckx, onze fractieleidster in de Kamer, veroordeelt de beslissing scherp. “Dit zet Alstom buitenspel en bedreigt honderden banen in de fabriek in Brugge.”

“Met deze beslissing tekent de NMBS in feite het doodvonnis van de Alstom‑fabriek in Brugge. Het is onbegrijpelijk en ronduit schandalig dat een Belgisch overheidsbedrijf ervoor kiest om honderden lokale jobs op te offeren, terwijl alle nodige expertise hier aanwezig is. Werknemers en hun gezinnen zullen de zware prijs betalen voor deze onverantwoorde keuze”, zegt Sofie scherp.
De keuze voor Alstom had rechtstreeks bijna 600 banen in Brugge kunnen veiligstellen, naast de vele jobs bij lokale onderaannemers.
“Deze beslissing van de NMBS is een kaakslag voor iedereen die zich dag in dag uit inzet om de Belgische industrie te beschermen en te versterken”, gaat Sofie verder.
We kunnen niet aanvaarden dat de NMBS zich zo afkeert van de Belgische industrie. De regering én de traditionele partijen dragen hierin een grote verantwoordelijkheid.
Fractievoorzitter in de Kamer en huisarts bij Geneeskunde voor het Volk
Sofie benadrukt dat openbare aanbestedingen moeten worden toegekend op basis van duidelijke economische en sociale criteria, met voorrang voor het behoud van lokale werkgelegenheid en nationale productie.
“We kunnen niet aanvaarden dat de NMBS zich zo afkeert van de Belgische industrie. De regering én de traditionele partijen dragen hierin een grote verantwoordelijkheid”, aldus Sofie.
Al maanden ondervragen wij in de commissie Mobiliteit de minister over de zware gevolgen die deze keuze heeft voor de lokale werkgelegenheid.
Onze jobs, onze industrie, onze toekomst komen op de eerste plaats.
Fractievoorzitter in de Kamer en huisarts bij Geneeskunde voor het Volk
Daarnaast is het ook problematisch dat CAF rechtstreeks betrokken is bij de illegale bezetting van Palestina.
“Het is bijzonder zorgwekkend dat een Belgisch overheidsbedrijf in zee gaat met een onderneming die meewerkt aan de uitbreiding van een tramlijn die West‑Jeruzalem verbindt met illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever”, aldus Sofie.
Wij vragen om minister Crucke zo snel mogelijk in het parlement te horen.
“Wij eisen strikte sociale criteria in overheidsopdrachten. Onze jobs, onze industrie, onze toekomst komen op de eerste plaats”, besluit Sofie.