We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Onder de Vivaldi-regering stegen de energietaksen met meer dan 100 euro: schaf de accijnsverhoging af

Heb je ook het gevoel dat je energierekening de pan uit rijst, ondanks de mooie woorden van de regering? Dat is niet alleen een gevoel. Uit een nieuwe studie van onze studiedienst blijkt dat Belgische gezinnen nu gemiddeld 102 euro meer belastingen betalen dan vier jaar geleden... Waar komt die stijging vandaan?

donderdag 21 december 2023

De analyse van onze studiedienst bewijst het: gezinnen in ons land betalen vandaag gemiddeld 102 euro meer aan taksen op hun energiefactuur dan vier jaar geleden. Daardoor stegen de inkomsten uit energietaksen voor de overheid met circa 351 miljoen euro per jaar ten opzichte van 2019.

Geven met de ene hand, wegnemen met de andere

De stijging is te wijten aan de hervorming van de energiefactuur die de federale regering in april van dit jaar doorvoerde. De btw op gas en elektriciteit werd verlaagd naar 6%, maar volgens onze berekeningen gaat het voordeel daarvan helemaal verloren door de nieuwe accijnzen.

“Terwijl de energieprijzen nog steeds de pan uitrijzen, doet de regering er nog eens een schep bovenop met hogere energietaksen”, reageert onze volksvertegenwoordiger Peter Mertens. Hij diende een wetsvoorstel in om de accijnsverhoging van de regering te schrappen en de energiefactuur met 264 euro te doen dalen. 

“Perfect betaalbaar, als we het geld durven te halen bij Engie, dat miljarden overwinsten blijft boeken op onze kap”, aldus Peter.

Het is perfect mogelijk om de taksen op energie te verlagen, als we het geld durven halen bij Engie, dat miljarden overwinsten blijft boeken op onze kap.

Peter Mertens

Algemeen secretaris PVDA en volksvertegenwoordiger in de Kamer

Uit berekeningen op basis van de cijfers van energieregulator CREG blijkt dat mensen zich blauw betalen aan energiefacturen. Dat is niet alleen te wijten aan de hogere internationale marktprijzen (+152% op een gemiddelde factuur), maar ook aan de beslissing van de federale regering om de heffingen op de gas- en elektriciteitsfactuur te verhogen (+73%). 

Deze hogere heffingen maken het voordeel van de btw-verlaging (- 48%) volledig ongedaan en zorgen ervoor dat een gemiddeld gezin vandaag 102 euro meer aan energietaksen betaalt dan in 2019.

Peter heeft een voorstel klaar om de accijnsverhoging volledig terug te draaien: “Deze eenvoudige beslissing kan vandaag genomen worden en zou de energiefactuur onmiddellijk met 264 euro doen dalen. Allesbehalve een luxe, met de winter voor de deur en de nog steeds zeer dure energieprijzen van vandaag.”

“We kunnen de rekening onmiddellijk met 264 euro verlagen”

Een belangrijke beslissing als de regering haar beloftes wil nakomen, aldus Peter: “De federale regering, sociaaldemocraten op kop, maakt zich sterk dat ze de koopkracht van de bevolking volledig beschermt. De feiten spreken dat tegen. Men betaalt vandaag misschien minder btw op energie, maar wel een pak meer accijnzen.” 

“Of het nu btw of accijnzen zijn, het komt allemaal uit dezelfde portemonnee, en die is voor veel mensen steeds vroeger in de maand leeg. Het goede nieuws is dat de regering op korte termijn actie kan ondernemen. Ons voorstel om de accijnsverhoging op energie af te schaffen, ligt klaar om gestemd te worden.”

Om deze maatregel te financieren, kijken we naar Engie-Electrabel. “Engie kondigde recent aan haar winstprognoses voor dit jaar fors op te trekken tot boven de 5 miljard euro. Engie zal nog tot minstens eind 2025 enorme overwinsten blijven boeken op onze kap. Het is moeilijk te aanvaarden dat één multinational zich verrijkt en de regering de taksen op onze energiefactuur nog verder verhoogd, terwijl een groot deel van de bevolking worstelt om rond te komen. We vragen de federale regering terug te komen op het besluit om de overwinsttaks stop te zetten. Doe Engie een eerlijke bijdrage betalen om de koopkracht van de bevolking te beschermen”, besluit Peter.