PVDA lanceert het verzet van de boze mutsen

De PVDA lanceert vandaag “het verzet van de boze mutsen”, een oproep om de energieprijzen te verlagen en Engie te doen betalen. De linkse partij start vandaag ook met ‘Vrijdag Colèredag’, een wekelijkse afspraak met lokale acties op verschillende plaatsen in het land om de regering tot actie aan te zetten.

vrijdag 30 september 2022

PVDA lanceert het verzet van de boze mutsen

“Het is tegenwoordig aan elke keukentafel gespreksonderwerp nummer één: zetten we de chauffage al aan of niet? Het wordt opnieuw kouder, maar voor steeds meer mensen betekent ‘verwarmen’ ook ‘verarmen’. Dat kan zo niet langer verder. We roepen de mensen op om onze oproep te tekenen en breed te verspreiden”, zegt Peter Mertens.

Je vindt de oproep op www.pvda.be/energie.

Om de druk op de regering op te voeren organiseert PVDA vandaag ook de eerste ‘Vrijdag Colèredag’, met lokale acties in Kortrijk en La Louvière. Daarna gaat het in crescendo met acties in Genk, Luik en Seraing op 7 oktober, in Brussel en Gent op 14 oktober en Antwerpen op 21 oktober.

De partij schuift in haar oproep die grote maatregelen naar voren: de prijzen verlagen en blokkeren, de overwinsten van vooral Engie-Electrabel belasten en de energiesector in handen van de samenleving nemen. “Die drie maatregelen vormen de basis van ons plan. Een plan dat een antwoord biedt op de sociale noden van vandaag en op de uitdagingen waar de energiecrisis ons voor stelt”, zegt Natalie Eggermont, energiespecialist van de PVDA.

Lees hier het volledige plan

1. De prijzen verlagen en blokkeren

“Het kan toch niet dat stroom die wordt gemaakt voor zo’n 35 euro per megawattuur, aan de consument verkocht wordt voor 200 à 300 euro. Zo wordt Engie slapend rijk, terwijl honderdduizenden gezinnen het steeds moeilijker hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat is onaanvaardbaar. De overheid kan en moet dringend ingrijpen om de prijzen te verlagen en te blokkeren”, stelt Peter Mertens.

De PVDA stelt voor om de elektriciteitsprijzen te blokkeren op basis van de reële productiekost1, om een prijsplafond voor gas2 in te voeren en om zo de energieprijzen terug te brengen tot het niveau van oktober 2021. De totale factuur voor gas en stroom mag bij gemiddeld verbruik nooit meer bedragen dan 190 euro per maand voor een gezin en 113 euro voor een alleenstaande. De linkse partij wil ook de accijnzen, btw en andere taksen drastisch verlagen om de prijzen van brandstof, stookolie en pellets te verlagen en te blokkeren.

2. Engie doen betalen via een taks op de overwinsten: het wetsvoorstel-Mertens

“Engie ligt op koers om 9 miljard euro overwinsten te boeken. Overwinst, dat is winst boven winst. We eisen al ruim een jaar dat de regering die overwinsten aanpakt. Maar een jaar lang heeft de regering de cijfers geminimaliseerd, de zaken vertraagd, de aandacht afgeleid en geen enkele maatregel genomen. Dat moet gedaan zijn”, zegt Peter Mertens. Op 20 september diende de PVDA-volksvertegenwoordiger een waterdicht wetsvoorstel in, geschreven in samenwerking met een gespecialiseerd fiscaal advocatenkantoor, dat tegemoet komt aan de opmerkingen van de Raad van State en van energiewaakhond CREG, en dat een belasting van 70% op de overwinsten van Engie en andere energieproducenten mogelijk maakt. “Het wetsvoorstel kan morgen gestemd worden, en die miljarden kunnen worden gebruikt om onze rekeningen te verlagen. Andere landen zoals Italië, het Verenigd Koninkrijk en Griekenland hebben al soortgelijke maatregelen genomen. Het is een kwestie van politieke wil”, aldus Peter Mertens.

3. De energiesector uit handen van de multinationals halen

“Nee, de markt is niet ‘irrationeel’ geworden”, zoals premier Alexander De Croo zegt. De kapitalistische markt werkt gewoon zo. Energiemultinationals zien gas en elektriciteit niet als basisbehoeften maar louter als koopwaar om maximale winst te maken”, legt Natalie Eggermont uit.

Sinds 1999 hebben alle traditionele partijen – van liberalen tot groenen en sociaaldemocraten – de liberalisering van de sector verdedigd. “We moeten nu de tegenovergestelde richting uit gaan”, zegt Natalie Eggermont. “Belangrijke sectoren, zoals energie, moeten uit de markt worden gehaald en weer in handen van de gemeenschap komen, zodat ze produceren voor het welzijn van mens en planeet, en niet voor de winst. We moeten Engie en de hele energiesector weer socialiseren. Dat is de enige logische en geloofwaardige oplossing voor de huidige crisis.”

“We staan voor de grootste koopkrachtcrisis sinds de Tweede Wereldoorlog, en wij gaan daarbij niet werkeloos blijven toekijken”, besluit Peter Mertens. “We hebben een ander beleid nodig en we gaan dat moeten afdwingen, door druk te zetten van onderuit. We roepen de bevolking op om in actie te komen en zich te organiseren, met ons, maar ook in hun buurt of in hun bedrijf en uiteraard ook in het kader van het actieplan van de vakbonden.”

1 We leggen de productiekosten plus marge voor kernenergie en hernieuwbare energie vast op maximaal 50 €/MWh, de productiekosten van een gascentrale op 70 €/MWh, wat de gemiddelde productiekosten voor elektriciteit in België op een maximum van 75 €/MWh brengt.

2 Maximaal 70€/mwh, de prijs van oktober 2021, vóór de spectaculaire stijgingen van de laatste maanden.