We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Raoul Hedebouw pleit op ManiFiesta voor 0% btw op voeding

“Het kan niet langer dat gezinnen in België hun winkelkarren niet meer kunnen vullen door de peperdure voedselprijzen, terwijl de winsten van de voedingsmultinationals door het dak gaan.”

zaterdag 9 september 2023

“Verlaag onmiddellijk de btw op voedingsmiddelen zoals melk, vlees, brood of pasta naar 0%. Het kan niet langer dat gezinnen in België hun winkelkarren niet meer kunnen vullen door de peperdure voedselprijzen, terwijl de winsten van de voedingsmultinationals door het dak gaan.” Dat is de boodschap die onze voorzitter Raoul Hedebouw zaterdag gaf op het jaarlijkse festival ManiFiesta, waar dit weekend 15.000 mensen uit heel België verzamelen. 

De regering doet vandaag niets om de winkelkar betaalbaar te maken, wel integendeel. Op een rekening van zo’n 189 euro betaal je maar liefst 11 euro alleen al aan btw. Wij vragen daarom dat de regering de btw op voeding afschaft als noodmaatregel voor de koopkracht.

Hoe financieren we dat? We willen de meerwaarde op aandelen van multinationals belasten. Als grote bedrijven vandaag aandelen verkopen en daarmee winst maken, moeten ze daar geen eurocent belasting op betalen. Dat fiscaal achterpoortje kost de schatkist gemiddeld liefst 4 miljard euro per jaar. Zelfs in Luxemburg bestaat zoiets niet.

Het wordt tijd dat miljardairs meer belastingen betalen op hun aandelen dan wij op onze winkelkar.

Raoul Hedebouw

Voorzitter PVDA en volksvertegenwoordiger in de Kamer

“België is een belastinghel voor de werkende klasse en een belastingparadijs voor de superrijken”, zegt Raoul. “Daar moet verandering in komen. Het wordt tijd dat miljardairs meer belastingen betalen op hun aandelen dan wij op onze winkelkar.”

In zijn toespraak maakte Raoul ook bekend dat op twee weken tijd al 10.000 mensen onze Grote Bevraging hebben ingevuld. 

We willen luisteren naar 100.000 mensen en vragen wat zij vinden dat er moet veranderen in de samenleving. Wij kopen geen advertenties in de kranten om te zeggen dat we naar de mensen gaan luisteren, zoals premier De Croo. Wij betalen geen dure consultants en gaan niet langs de recepties van Voka om te weten wat we moeten doen. Wij doen op een andere manier aan politiek. 

“Met die 100.000 meningen leggen we onze speerpunten voor de verkiezingen vast en zetten we punten op de politieke agenda. Zo dwingen wij concrete verandering af”, zegt Raoul.