We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

“Stop het gekibbel en haal groenestroomcertificaten uit energiefactuur”

De PVDA vraagt de Vlaamse regering om snel werk te maken van het afromen van de woekerwinsten op grote zonnepanelenparken van investeerders als Fernand Huts. “Stop de politieke spelletjes in de krant en op de radio en zoek naar oplossingen om die oversubsidiëring te stoppen en onze energiefactuur te verlagen”, zegt Jos D’Haese (PVDA).

dinsdag 4 april 2023 2 min leestijd

Een veld zonnepanelen.

Nadat Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) in de pers aankondigde om de knip in de groenestroomcertificaten te blokkeren, roept de PVDA op om de woekerwinsten op grote zonnepanelenparken af te romen. “Het was de PVDA die dit oneerlijke systeem tien jaar geleden aan het licht bracht. Ondertussen hebben grote bedrijven er tientallen miljoenen aan verdiend. Nu is het tijd om er een einde aan te maken.”

Vorig jaar kondigde Vlaams minister voor Energie Zuhal Demir (N-VA) aan de uitbetaling van groenestroomcertificaten aan grote zonnepanelenparken aan banden te willen leggen. Ze baseert zich daarvoor op de Europese regels inzake overheidssteun. Maar opnieuw kibbelt de Vlaamse regering aan de onderhandelingstafel, waardoor stilstand dreigt.

Het is onbegrijpelijk dat minister Somers nu gaat dwarsliggen. Het is glashelder dat het hier gaat over onwettige oversubsidiëring, waar wij allemaal via onze energiefactuur voor opdraaien.

 

Het stopzetten van groenestroomcertificaten is volgens de PVDA dan ook een belangrijke stap om de energierekening van gezinnen te verlagen. In totaal hebben de Vlaamse gezinnen al zo’n 13 miljard euro aan groenestroomcertificaten betaald via hun energiefactuur. Naar schatting moet er nog zo’n 6,1 miljard worden betaald.

“Jarenlang hebben wij via het doorrekenen van groenestroomcertificaten in onze energiefactuur de winsten van Fernand Huts en co betaald”, zegt Jos D’Haese. 

“Elke dag dat die oversubsidiëring niet wordt aangepakt, blijft er geld van de gezinnen naar de zakken van eigenaars van grote zonnepanelenparken stromen. Op het moment dat veel mensen moeite hebben om hun energiefactuur te betalen, moet de Vlaamse regering niet kibbelen, maar alles op alles zetten om die kosten uit de factuur te halen. Room die woekerwinsten af en haal de groenestroomcertificaten uit de energiefactuur.”