We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Studie Planbureau bevestigt: onze miljonairstaks is perfect haalbaar en levert minstens 4,7 miljard euro op

In een nieuwe studie bevestigt het Federaal Planbureau dat de miljonairstaks van de PVDA perfect haalbaar is. Het schat de opbrengst op minstens 4,7 miljard euro per jaar. PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens reageert optimistisch: ā€œDit is een flinke stap voorwaarts in het democratisch debat. De vraag Ć³f het kan, is hiermee van de baan. De vraag is nu: durven we het geld halen waar het zit?ā€

dinsdag 6 februari 2024

Peter Mertens

Het Planbureau schat dat de miljonairstaks jaarlijks minstens 4,7 miljard euro zal opbrengen. Deze schatting omvat al mogelijke belastingontwijking, -ontduiking en kapitaalvlucht, waarbij het Planbureau dat laatste als “beperkt” beschouwt. 

Het Planbureau weerlegt hiermee een belangrijk tegenargument voor de miljonairstaks: neen, het kapitaal zal het land niet ontvluchten. 

“Het is tijd om de drogredenen achter ons te laten en klaar en duidelijk aan de bevolking te zeggen: wil men de 1 procent multimiljonairs belasten, ja of neen?”, zegt Peter.

“Deze studie bevestigt dat we een deel van de rijkdom die zich opstapelt bij de allerrijksten via een miljonairstaks terug kunnen laten vloeien naar de maatschappij”, aldus Peter. “Zelfs in de meest voorzichtige schattingen brengt de miljonairstaks een flinke duit in het laatje. Dat zijn broodnodige inkomsten in tijden waarin de samenleving snakt naar investeringen in sociaal beleid en openbare diensten.”

De allerrijksten aanspreken

De studie vormt een eerste stap in de doorrekening die het Planbureau maakt van de verkiezingsprogramma’s. Wij schuiven hierin onze miljonairstaks naar voren. Want eerlijke belastingen zijn de inzet van de verkiezingen van juni. 

“De Vivaldi-regering is een taksregering, met belastingen die vooral de kleine man raken, terwijl de grootste vermogens de dans ontspringen”, stelt Peter. “De accijnzen op energie gingen omhoog, terwijl multimiljonairs nog steeds geen belasting betalen op hun fortuin. Die onrechtvaardigheid stoot steeds meer mensen tegen de borst, en gelijk hebben ze.”

Een miljonairstaks is nodig voor een eerlijke herverdeling

Peter Mertens

Algemeen secretaris PVDA en volksvertegenwoordiger in de Kamer

“De sterren staan gunstig voor een miljonairstaks”, besluit Peter, die het voorstel voor het eerst lanceerde in 2009 in zijn boek Op mensenmaat en het vervolgens uitwerkte tot een gedetailleerd wetsvoorstel. 

“We hebben lang tegen de stroom in moeten gaan, maar vandaag is ons voorstel niet meer weg te denken van de politieke agenda. Dat is de kracht van een sterk, links idee. Het voorstel wint steeds meer bijval, zoals blijkt uit de steun van prominente stemmen als de economen Paul De Grauwe en Thomas Piketty. Bovendien is het maatschappelijk draagvlak voor een miljonairstaks sterk, met steun van acht op de tien Belgen.”