We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Vooruit, Groen en CD&V geven niet thuis en stemmen tegen ons voorstel voor kosteloze eerstelijnszorg

Patiënten moeten bij huisarts, tandarts en kinesist terecht kunnen zonder geld mee te brengen, vraagt de PVDA. Maar Vooruit, CD&V en Groen stemden ons voorstel daarvoor in de Kamercommissie Gezondheid weg. “Zowel Vooruit-minister Vandenbroucke als CD&V heeft de mond vol over de toegankelijkheid van de zorg, maar als het puntje bij paaltje komt geven ze niet thuis”, reageert Sofie Merckx, huisarts en fractieleidster van de PVDA.

dinsdag 30 mei 2023 2 min leestijd

Sofie Merckx met een stethoscoop

Onlangs wees de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een rapport op de slechte toegankelijkheid van onze gezondheidszorg. Zeker in deze tijden van koopkrachtcrisis verdienen de signalen van het zorguitstel op het terrein extra aandacht. “Zorg kan nooit te toegankelijk zijn”, reageerde het Vlaams Patiëntenplatform onlangs in een opiniestuk.

“Ons voorstel is een concreet antwoord op de problemen van de ontoegankelijke zorg in ons land”, vertelt Sofie Merckx. “Met ons wetsvoorstel vragen we dat de patiënt zonder geld terecht kan bij de huisarts, tandarts en kinesist. Zij worden dan met het ‘derdebetalersysteem’ rechtstreeks door de ziekenfondsen betaald. Dat is al zo in heel wat ons omringende landen en ligt perfect in de lijn met wat de WHO voorstelt.”

“Onlangs hield ook mevrouw Farih (CD&V) nog een mooi pleidooi voor de derdebetalersregeling”, merkt Sofie Merckx op. “En bij de verkiezingen van 2019 beloofden niet enkel CD&V, maar ook Vooruit, PS, Groen en Ecolo gelijkaardige voorstellen aan de kiezers. Maar nu ze de daad bij het woord moeten voegen, stemmen alle Vivaldi-partijen ons voorstel weg.”

“Onbegrijpelijk”, reageert Sofie Merckx. “De WHO beveelt ons voorstel aan. Het Vlaams Patiëntenplatform, net als de Netwerk tegen Armoede en de Gezinsbond en de wijkgezondheidscentra pleiten voor een meer toegankelijke eerste lijn. Het Rekenhof en het Riziv lieten zich positief uit over dit voorstel en toch werd ons voorstel met een vingerknip weggestemd.”

“Gezondheidszorg is een recht. Wanneer je ziek bent, moet je zo snel mogelijk de beste zorg krijgen”, stelt Sofie Merckx. “Het is een land als België onwaardig dat patiënten nog steeds voor de hartverscheurende keuze staan tussen een bezoek bij de kinesist of een warme maaltijd voor de kinderen. Zeker in deze tijden waarin de koopkracht van de bevolking zo onder druk staat, moeten we ambitieuze stappen zetten om de zorg toegankelijk te maken. Helaas denken de Vivaldi-partijen daar anders over.”