We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

We dienen een resolutie in in het parlement zodat België zich verzet tegen nieuwe Europese besparingsregels

27 miljard aan besparingen. Dat is wat er dreigt te gebeuren met onze openbare diensten, ziekenhuizen, pensioenen... in de komende jaren. Dat laten we niet zomaar gebeuren.

maandag 12 februari 2024

Peter Mertens.

Met de toestemming van de Belgische regering (Vooruit-Groen-cd&v-Open Vld) zijn de Europese leiders het net eens geworden over de nieuwe begrotingsregels. Het resultaat? Ze willen de bezuinigingen opnieuw invoeren.

Onze algemeen secretaris Peter Mertens reageert: "Nog eens minstens 27 miljard euro extra besparen? Dat is te gek voor woorden. Hoe kon de Vivaldi-regering zo’n deal onderhandelen? De publieke dienstverlening zit nu al op het tandvlees. Er zijn investeringen nodig in het openbaar vervoer, in infrastructuur, in onderwijs en zorg, noem maar op. Deze besparingen zullen ons land achter doen gaan en leggen een zot keurslijf op voor elke komende regering."

"Hoe zot is het dat Vooruit, Parti Socialiste, Groen en Ecolo – dat zijn vier van de zeven regeringspartijen van Vivaldi – met woorden zeggen tegen deze regels te zijn, maar de facto groen licht hebben gegeven voor een positief advies van onze regering?"

De Belgische regering kan zich nog verzetten tegen deze regels, ze moeten nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de Europese Raad. "Via deze dringende resolutie vragen wij aan het Federaal parlement dat België er zich tegen verzet in de Europese Raad en al het mogelijke doet om dit akkoord te doen mislukken, zegt Peter. Dit is een heel belangrijke kwestie. We bieden ook een kans aan de groenen en socialisten om daad bij het woord te voegen. Het zou onbegrijpelijk zijn als ze die niet grijpen."