We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

We geven een “rode kaart aan de Europese besparingen”

Vrijdagmorgen voerden we actie in Gent. Daar komen vrijdag en zaterdag de Europese Ministers van Financiën samen. Op de agenda staan onder meer de nieuwe Europese begrotingsregels die Europa een harde besparingskuur willen opleggen. Die zijn asociaal en wij willen dat de Belgische regering de regels blokkeert.

vrijdag 23 februari 2024

Met scheidsrechterfluitjes en rode kaarten riepen we de Europese ministers van Financiën op het nieuwe besparingspact niet goed te keuren.

“Wij vragen dat België de rode kaart trekt voor deze regels. Minstens 27 miljard euro extra besparen op pakweg pensioenen, zorg of onderwijs? Dat kan onze maatschappij gewoon niet aan. De openbare diensten zitten nu al op hun tandvlees”, zegt Marc Botenga, Europees parlementslid voor de PVDA.

Wij zien een kans om de Europese begrotingsregels tegen te houden.

Niet alleen is België bij de zwaarst getroffen landen, maar ons land is nu ook voorzitter van de Raad van de Europese Unie.

En socialisten en groenen, vier van de zeven regeringspartijen, beweren tegen de nieuwe regels te zijn. Gezien een deel van deze regels met unanimiteit door de Europese ministers moet goedgekeurd worden, beschikt België dus over een vetorecht.

Deze besparingen zouden een drama zijn voor ons land. Het is onvoorstelbaar dat groenen en socialisten dat willen laten passeren.

Marc Botenga

PVDA-volksvertegenwoordiger in het Europees Parlement.

Wij willen dat de Belgische regering dat vetorecht ook effectief uitoefent.

“Op een moment dat we enorme investeringen nodig hebben in het openbaar vervoer, in infrastructuur, in onderwijs en zorg, moet de federale regering haar verantwoordelijkheid nemen. Deze besparingen zouden een drama zijn voor ons land. Het is onvoorstelbaar dat groenen en socialisten dat willen laten passeren”, zegt Marc.

Als alternatief stellen we voor om Europese obligaties uit te geven en een rechtvaardig belastingbeleid in te voeren om meer inkomsten te garanderen.