We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

“Wisselmeerderheid is enige manier om uit impasse te komen in abortusdossier”

Dat zei Sofie Merckx, huisarts en fractievoorzitster van de PVDA vandaag in de Kamer.

dinsdag 18 april 2023

Sofie Merckx met een stethoscoop

Nu CD&V de aanbevelingen van de experts naast zich neerlegt en zo het abortusdossier opnieuw in de koelkast wil steken is een wisselmeerderheid de enige manier om uit deze impasse te geraken.

“Het rapport van de experts is duidelijk: de termijn voor abortus moet verlengd worden tot minstens 18 weken. De regeringspartijen – op de CD&V na – lijken dit te steunen. Dus waar wacht men nog op?”, vraagt Sofie Merckx zich af. “Wij willen een wisselmeerderheid leveren. Op die manier kunnen we een sterk signaal geven aan alle vrouwen. Abortus is een keuze en een recht, en dat zullen wij blijven verdedigen.”

Sofie Merckx vervolgt: “Vrouwen gaan niet over één nacht ijs als ze voor abortus kiezen. Vroeger niet en nu niet. Jaarlijks gaan honderden Belgische vrouwen naar Nederland voor een abortus na 12 weken. Die vrouwen het recht geven op goede zorgen in eigen land, dat is wat de wetenschappers vragen. Laat ons naar hen luisteren.”

“De experts komen uit alle universiteiten en zijn unaniem in hun oordeel. Dat zomaar naast je neerleggen getuigt van weinig respect voor het zeer grondige werk van de deskundigen, dat nota bene op vraag van CD&V gebeurde”, aldus Sofie Merckx.