We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Parlementair medewerker (wervingsreserve)

Klopt je hart links? Heb je een passie voor politiek? Wil je helpen om de strijd en de bezorgdheden van de mensen naar het parlement te brengen? Wil je de beweging voor een solidaire samenleving versterken met straffe communicatie over onze tussenkomsten? Wil je de stem van de werkende mensen laten horen in het parlement? Zie je deze collectieve uitdaging zitten? Dan ben jij misschien wel de persoon die we zoeken. 

De PVDA legt een wervingsreserve aan voor de functie van parlementair medewerker voor onze verschillende parlementaire fracties (Vlaams, federaal en Europees). Een diploma hoger onderwijs is geen vereiste: jouw ervaring op de werkvloer is een troef die wij even waardevol vinden. Ook wie in de loop van 2024 afstudeert, komt in aanmerking. 

Waaruit bestaat het werk?

Als parlementair medewerker werk je in een team. Samen met je collega’s help je een of meerdere verkozenen van de PVDA om hun opdracht als volksvertegenwoordiger zo goed mogelijk uit te voeren. Het is een veelzijdig takenpakket waarin zowel allrounders als mensen met een gespecialiseerde kennis hun gading kunnen vinden.

In het parlement

 • We vertrekken van de politieke actualiteit, de parlementaire agenda en de partijstandpunten. Jij zet die mee om in parlementaire initiatieven die onze volksvertegenwoordigers nemen: samen tussenkomsten voorbereiden voor commissies en plenaire vergaderingen, helpen vragen op te stellen, standpunten amendementen en resoluties uitwerken...
 • Binnen het team ga je met je collega’s en met de volksvertegenwoordigers aan de slag om informatie te verzamelen en standpunten te vormen rond verschillende thema’s. Samen ontwikkel je dossierkennis die kan leiden tot nieuwe voorstellen en initiatieven van de partij.

Op het terrein

 • Communicatie is de sleutel om de boodschap van onze volksvertegenwoordigers ook buiten het parlement te laten horen, aan de mensen voor wie wij het opnemen. Je zorgt samen met het hele team voor goede content en interactie op sociale media: tweets, stories, berichten, video’s, antwoorden op reacties… Je schrijft mee aan artikels en persberichten en je helpt mee om ze te laten verschijnen. 
 • Het werk van de volksvertegenwoordigers van de PVDA beperkt zich uiteraard niet tot de binnenkant van het parlement. Als parlementair medewerker help je bij allerlei ontmoetingenactiesbetogingendebatten… Je zorgt mee voor de inhoudelijke voorbereiding, de coördinatie en de praktische organisatie. Je helpt ook om contact te leggen en te onderhouden met partners uit het middenveld en de vakbonden.

Wat verwachten we van jou? 

Een diploma hoger onderwijs is geen vereiste om te werken als parlementair medewerker van de PVDA. Je eigen ervaring op de werkvloer is een troef die niemand anders heeft. Met of zonder diploma, wat voor ons telt, is dat je meerdere van de volgende kwaliteiten bezit:

 • Je kunt je vinden in de visie van de PVDA. Je kunt de partijstandpunten overbrengen en verdedigen..
 • Je bent geboeid door de politieke actualiteit en het Belgische (of Europese) politieke landschap.
 • Je wilt je engageren in deze functie om degelijk werk af te leveren.
 • Je bent een actieve gebruiker van sociale media en je kan op een tactische manier communiceren.
 • Je bent een teamspeler. Het collectief kan op jou rekenen. Je ontwikkelt een efficiënte werkstijl en zin voor initiatief. Problemen los je samen op. Je luistert naar anderen. Je staat open voor feedback.
 • Je kunt vlot informatie verwerken en samenvatten. Je onderscheidt vlot hoofdzaak van bijzaak.
 • Je bent loyaal ten aanzien van je volksvertegenwoordiger en de partij. Je kan een standpunt naast je neerleggen om aan een gezamenlijk doel te werken.
 • Je slaagt erin om het overzicht te bewaren in de drukte die soms eigen is aan de politiek.
 • Onvoorziene overuren en avond- en weekendwerk horen er al eens bij. We letten er samen op dat dat binnen de perken blijft.
 • In het parlement speelt geschreven en gesproken taal een belangrijke rol. Dus een goede kennis van een of meerdere landstalen is een pluspunt. Als je interesse uitgaat naar het Europees Parlement, dan is ook kennis van het Engels nodig.
 • Je kunt overweg met de gangbare kantoorsoftware of bent bereid ze aan te leren. In functie van je job wil je leren werken met nieuwe digitale tools.

Wat mag je van ons verwachten?

 • Je komt als parlementair medewerker terecht in een van de dynamische en enthousiaste teams van de parlementaire fracties van de PVDA. Wij zien diversiteit op het vlak van gender, leeftijd, culturele achtergrond, seksuele geaardheid of fysieke kenmerken als een verrijking. We willen dan ook een werkomgeving creëren waar iedereen zich betrokken en welkom voelt.
 • We bieden je een uitdagende job in een boeiende omgeving, waarbij je veel mogelijkheden en ondersteuning krijgt om je te ontwikkelen op politiek en professioneel vlak. Ervaren collega’s staan klaar om je te begeleiden en bij te staan om geheel zelfstandig te kunnen werken.
 • We bieden je een voltijds contract met een aantrekkelijk pakket aan loon- en arbeidsvoorwaarden. Het statuut van parlementair medewerker wordt bepaald door het parlement waarin je zult werken.
 • Je werkplek bevindt zich in de lokalen van onze parlementaire fracties. Alle parlementen zijn vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. We hechten belang aan fysiek samenwerken, maar er is een zekere mogelijkheid tot flexibel telewerk.
 • Het gaat om een wervingsreserve. Als we je in onze reserve opnemen, contacteren we je zodra er een functie vrijkomt die overeenstemt met jouw profiel.

Geïnteresseerd?

Stuur je cv en motivatiebrief naar personeelsdienst@pvda.be. Kandidaten die weerhouden worden, nodigen we uit voor een test. Bij vragen kan je steeds terecht bij personeelsdienst@pvda.be.