De PVDA zal een resolutie indienen in het parlement zodat België zich verzet tegen nieuwe besparingsregels

De linkse partij dient een resolutie in in het federaal parlement met de vraag dat België zich verzet tegen de nieuwe besparingsregels. Dat zegt Peter Mertens, federaal volksvertegenwoordiger en algemeen secretaris van de PVDA.

maandag 12 februari 2024

Hij reageert op die nieuwe regels: "Nog eens minstens 27 miljard euro extra besparen? Dat is te gek voor woorden. Hoe kon de Vivaldi-regering zo’n deal onderhandelen? De publieke dienstverlening zit nu al op het tandvlees. Er zijn investeringen nodig in het openbaar vervoer, in infrastructuur, in onderwijs en zorg, noem maar op. Deze besparingen zullen ons land achteruit doen gaan en leggen een zot keurslijf op voor elke komende regering.

Hoe zot is het dat Vooruit, Parti Socialiste, Groen en Ecolo – dat zijn vier van de zeven regeringspartijen van Vivaldi – met woorden zeggen tegen deze regels te zijn, maar de facto groen licht hebben gegeven voor een positief advies van onze regering terzake?

De Belgische regering kan zich nog verzetten tegen deze regels, ze moeten nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de Europese Raad. Via deze dringende resolutie vragen wij aan het Federaal parlement dat België er zich tegen verzet in de Europese Raad en al het mogelijke doet om dit akkoord te doen mislukken. Dit is een heel belangrijke kwestie. We bieden ook een kans aan de groenen en socialisten om daad bij het woord te voegen. Het zou onbegrijpelijk zijn als ze die niet grijpen."