“Een gemiste kans voor oproep tot onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza”

PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens reageert op het feit dat de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen zich vandaag niet heeft kunnen uitspreken over een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza:

woensdag 22 november 2023

“Dit is een nieuwe gemiste kans voor het Belgisch parlement om zich klaar en duidelijk uit te spreken over een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. Wij waren bereid om vandaag een alternatieve meerderheid te leveren, maar de rechtse partijen blijven de stemming al meer dan een maand blokkeren.

De liberale partijen, gesteund door N-VA en Vlaams Belang, maakten de stemming onmogelijk door hun kat te sturen. De voorzitster van de commissie (cd&v) heeft de commissie daarom onmiddellijk geannuleerd. Bijzonder jammer dat ook de Vooruit-fractie op het laatste nippertje besloot uit de commissie weg te blijven.

Wij zetten deze vraag zo snel mogelijk opnieuw op de agenda. Ons voorstel tot een alternatieve meerderheid blijft gelden. Ons land moet dringend kant kiezen, de kant van het onmiddellijk staak-het-vuren. Want Gaza is running-out-of-time.

Een pauze van enkele dagen is niet genoeg; er moet een definitief einde komen aan het vreselijke bloedvergieten. We moeten een duidelijk signaal sturen naar de Israëlische autoriteiten die hebben verklaard dat ze de oorlog willen voortzetten na de aangekondigde wapenstilstand.”