We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Federaal PVDA-volksvertegenwoordiger Roberto D'Amico wordt nieuwe voorzitter van Kamercommissie Gezondheid

Volksvertegenwoordiger en voormalig vakbondsman Roberto D'Amico (PVDA) vervangt Thierry Warmoes als voorzitter van de commissie Gezondheid en Gelijke Kansen van de Kamer. 

woensdag 30 augustus 2023

Roberto D'Amico

Sinds het begin van de legislatuur zetelt Roberto D'Amico in de commissie Economie. Daarin vertolkt hij de bezorgdheden van de werkende klasse. Hij strijdt er onder meer voor de blokkering van de prijzen van basisproducten en voor de aanwezigheid van geldautomaten in de wijken. Daarbij doet hij telkens zeer concrete voorstellen. Nu hij voorzitter wordt van de commissie Gezondheid staat de 56-jarige voormalige Caterpillar-arbeider uit Charleroi voor een heel nieuwe ervaring.

“Ik heb 30 jaar bij Caterpillar gewerkt, waarvan 26 jaar in de nachtploeg. Ik weet wat de impact is van zwaar werk op het lichaam en hoe het de levensverwachting in goede gezondheid beïnvloedt”, stelt Roberto D'Amico. “Preventie en toegankelijke gezondheidszorg zijn essentieel voor werkende mensen. Het is trouwens dankzij de sociale strijd van de werkende klasse dat de sociale zekerheid met haar universele dekking werd ingevoerd. Daardoor kreeg iedereen toegang tot gezondheidszorg. Vandaag wordt die dekking bedreigd..”

“Kijk maar naar de wachttijden als je een specialist wilt raadplegen. Voor mijn afspraak bij de dermatoloog moest ik 8 maanden geduld oefenen. Kijk naar het tekort aan verpleegkundigen door de slechte arbeidsomstandigheden, of het tekort aan artsen door de numerus clausus. De privatisering van de gezondheidszorg en de roep om bezuinigingen bedreigen onze gezondheidszorg. Samen met Sofie Merckx zal ik onze alternatieven krachtig verdedigen”, zegt de voormalige vakbondsman. 

PVDA-fractieleidster Sofie Merckx reageert tevreden: “Ik ben trots dat mijn kameraad Roberto D'Amico ermee heeft ingestemd om voorzitter van de commissie Gezondheid te worden. Gezondheid is voor de PVDA een prioriteit. Dankzij de strijd van de sector zijn we er via het zorgpersoneelfonds in geslaagd om 400 miljoen euro vrij te maken voor de ziekenhuizen. We zullen de strijd blijven steunen en nog meer overwinningen behalen.”