Peter Mertens (PVDA) doet in Den Haag dringende oproep aan Belgische regering om zich achter Zuid-Afrikaanse genocide-aanklacht tegen Israël te scharen

Peter Mertens was vandaag aanwezig in Den Haag voor de publieke hoorzitting van het Internationaal Gerechtshof over de genocideklacht van Zuid-Afrika tegen Israël. 

donderdag 11 januari 2024

Peter Mertens (PVDA) doet in Den Haag dringende oproep aan Belgische regering om zich achter Zuid-Afrikaanse genocide-aanklacht

Na afloop nam de PVDA-volksvertegenwoordiger, samen met de Zuid-Afrikaanse minister van Justitie Ronald Lamola, vredesactivist en Brits parlementslid Jeremy Corbyn, en de leider van La France Insoumise, Jean-Luc Mélenchon, het woord tijdens een persconferentie.

Peter Mertens riep er de Belgische regering op om zich aan te sluiten bij de Zuid-Afrikaanse genocide-klacht: “Deze kwestie gaat niet alleen over de Palestijnen; dit is een zaak voor de gehele mensheid wereldwijd”.

De PVDA-volksvertegenwoordiger ziet hoe de brede golf van solidariteit, zowel in België als internationaal, zijn vruchten afwerpt. “Steeds meer landen scharen zich achter de Zuid-Afrikaanse rechtszaak. De groeiende druk van onderuit brengt de zaken in beweging. Ook in ons land klinkt steeds luider de roep om de genocideklacht te ondersteunen. Nu is het tijd om woorden om te zetten in daden: we verwachten een unaniem standpunt van de federale regering."

In Den Haag riep Mertens de Europese regeringen op om vandaag al dwingende maatregelen op te leggen aan Israël. "Wij pleiten voor een militair en economisch embargo tegen Israël. Alleen met zware druk kunnen we een onmiddellijk staakt-het-vuren afdwingen en een einde maken aan de afschuwelijke oorlog in Gaza."