We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

“Pipigate”: PVDA wil dat minister Van Quickenborne verschijnt voor Kamercommissie Justitie

Nieuwe wending in de zaak-‘Pipigate’. De PVDA wil een hoorzitting in de Kamercommissie Justitie met minister Van Quickenborne, wiens eerste verklaringen worden tegengesproken door de onthullingen van de VRT.

dinsdag 5 september 2023

“Eerst zei de minister dat hij niet op de hoogte was van de zaak”, stelt PVDA-Kamerfractieleidster Sofie Merckx. “Maar de camerabeelden, waarover de VRT bericht, lijken iets anders te zeggen. Op de beelden is de minister te zien, een paar uur nadat zijn gasten herhaaldelijk op de politiecombi hebben geplast. De minister leunt naar verluidt achterover om te doen alsof hij moest plassen, kijkt vervolgens lachend naar zijn telefoon, en opent dan de deur van de combi.”

De fractieleidster van de PVDA is verbijsterd over de onthullingen: “Sommige gasten plasten drie keer op een combi van de politie die de minister moest beschermen. Deze nieuwe informatie over de houding van de minister en zijn dichte omgeving moet worden opgehelderd. De politie doet haar best om de minister te beschermen, dan is zo'n gebrek aan respect totaal ongepast. De camerabeelden moeten openbaar worden gemaakt en we willen de minister ontbieden om uitleg te geven.”

Volgens PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw moet deze zaak ook bredere vragen oproepen. "Nog afgezien van de tegenstrijdige versies, zien we hier eigenlijk het gedrag van een politieke en burgerlijke elite, een ons-kent-ons waar ze geloven dat de regels alleen voor anderen gelden. Denk eens terug aan de vijf studenten die tijdens de coronacrisis een boete kregen omdat ze een broodje aten ... of de man die voor de rechter moest verschijnen omdat hij steaks uit een warenhuis had gestolen. We moeten deze zaak tot op het bot uitspitten. Werden de betrokkenen bekeurd? In welk stadium bevindt het onderzoek zich en wordt er vervolging ingesteld?”