We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

PVDA lanceert volledig nieuw voorstel miljonairstaks: Twee procent op de rijkste één procent

Naar aanleiding van haar verkiezingscongres van aanstaande zondag, lanceert PVDA een volledig nieuw voorstel van miljonairstaks, gericht op de grote fortuinen van de rijkste één procent. De linkse partij stelt voor om enkel vermogens vanaf 5 miljoen euro met twee procent te belasten. De taks moet jaarlijks 8 miljard euro opbrengen.

vrijdag 8 maart 2024

“Een bescheiden bijdrage van de sterkste schouders levert de samenleving een belangrijk bedrag op. Met de opbrengst van de miljonairstaks kunnen we jaarlijks 8 miljard investeren in publieke infrastructuur en sociaal beleid”, aldus PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens.

Mertens legt uit dat de nieuwe miljonairstaks gericht is op het vermogen van de rijkste één procent: “De rijkste één procent bezit een kwart van het totale vermogen. We vinden het belangrijk om enkel die toplaag van meest vermogenden aan te spreken, niet de middenklasse. Daarom stellen we het vizier van de miljonairstaks scherp op de rijkste één procent met vermogens van 5 miljoen euro en meer. 99% van de bevolking heeft helemaal geen vermogen van 5 miljoen euro. Zij betalen niets”.

Het voorstel hanteert een belastingtarief van twee procent op netto vermogens tussen de 5 en de 10 miljoen euro, en drie procent op vermogens boven de 10 miljoen euro. De bruto opbrengst van de miljonairstaks vertegenwoordigt twee procent van het totale vermogen van de rijkste één procent. Vandaar: 2% op de één procent rijksten.

De PVDA houdt bij de berekening van de opbrengst van 8 miljard euro rekening met mogelijke kapitaalvlucht, belastingontwijking of -fraude. Om die fenomenen tegen te gaan lanceert Peter Mertens drie voorstellen: “Om de taks te innen, breiden wij Tax-on-web uit met een Fortune-on-web waar multimiljonairs hun vermogensgegevens moeten invullen. Door bestaande databanken te koppelen, werken we geleidelijk aan een vermogensregister, wat het innen en controleren van de miljonairstaks vergemakkelijkt. We richten binnen de FOD Financiën een speciale cel op voor gerichte controles van de aangiftes van de allerrijksten”.

Uit een recente peiling blijkt dat driekwart van de Vlamingen gewonnen is voor een vermogensbelasting. “Eerlijke fiscaliteit wordt de inzet van de komende verkiezingen. De sterren staan steeds gunstiger voor een miljonairstaks: deze is dringend, perfect mogelijk, brengt aanzienlijke opbrengsten met zich mee, en geniet van een breed maatschappelijk draagvlak”, besluit Peter Mertens.