We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

PVDA: “Plan van N-VA om zorg te privatiseren blijft een slecht idee”

De PVDA verzet zich tegen de aankondiging van Els Van Doesburg, schepen voor de N-VA in Antwerpen, om de privatisering van de zorg op te nemen in een toekomstig Antwerps- en Vlaams Regeerakkoord. “Gaan ze het bij N-VA dan nooit leren? Het privatiseren van de zorg kost de staatskas op lange termijn veel meer geld en is nefast voor het personeel, de prijzen en de kwaliteit van de zorg”, reageert Lise Vandecasteele, Vlaams Parlementslid en Antwerps gemeenteraadslid voor de PVDA.

donderdag 21 maart 2024

“Met de PVDA staan we altijd aan de kant van zij die nood hebben aan kwaliteitsvolle en betaalbare zorg, niet aan de kant van de multinationals die de zorg als vampieren leegzuigen", zegt Vandecasteele. "Wij zullen ons dan ook altijd blijven verzetten tegen de plannen om te privatiseren.”

De afgelopen jaren was de privatisering van de zorg een hot topic in zowel de Antwerpse gemeenteraad als het Vlaams Parlement. “Het stadsbestuur van Antwerpen en de Vlaamse Regering wilden stiekem een privatisering van de zorg doorvoeren. Maar gelukkig hebben de PVDA, samen met de vakbonden, de sector en de ouderen die plannen kunnen tegenhouden”, reageert Vandecasteele. “Dat is een belangrijke overwinning. Bedrijven investeren niet in de zorg uit altruïsme maar omdat ze een return-on-investment willen. Hun uiteindelijke doel is winsten verhogen en aandeelhouders tevreden houden. En dat doen ze door de prijzen te verhogen of te besparen op de personeelsinzet. Dat zien we overal.”

De PVDA is dan ook verrast dat de N-VA een privatisering van de zorg opnieuw op de agenda wil zetten. “De signalen vanuit de sector de afgelopen jaren waren oorverdovend: wij willen geen privatisering van onze zorg. Integendeel, er is juist nood aan publieke investeringen”, zegt Vandecasteele. “In plaats van multinationals onze zorg te laten overnemen, zou het beter zijn om vanuit de overheid te investeren in onze woonzorgcentra of onze kinderopvang. Zo houden we de controle over de kwaliteit en betaalbaarheid.”  

In haar boek "Wassen, plassen, slapen, klaar", dat in december 2023 verscheen, schrijft Lise Vandecasteele over de kinderopvang en de ouderenzorg. Ze heeft het uitgebreid over de nefaste gevolgen van de commercialisering van de zorg en hoe de recente strijd tegen het privatiseren van de openbare ouderenzorg gewonnen werd.