PVDA roept reizigers De Lijn op om Vlaamse regering te mailen over geschrapte bushaltes

De PVDA roept reizigers van De Lijn op om de Vlaamse regering te mailen naar aanleiding van het nieuwe vervoersplan waarbij meer dan 3.000 bushaltes geschrapt werden.

donderdag 11 januari 2024

Beeld van mensen die wachten aan een bushalte

“Ik kan de reacties niet meer bijhouden, mensen zijn echt boos. Ze raken gewoon niet meer op hun werk, op school, in de winkel, noem maar op. Maar de Vlaamse regering wil niet luisteren. Volgens minister van Mobiliteit Lydia Peeters ‘werkt het’ en ‘was er geen chaos’”, zegt Jos D’Haese, fractieleider in het Vlaams Parlement voor de PVDA. “Daarom roepen wij mensen op om hun verhaal te mailen naar de ministers met de duidelijke boodschap: wij willen onze bushalte terug.” 

Op 6 januari schrapte de Vlaamse regering meer dan 3.200 bushaltes. “Duizenden mensen verliezen hun bushalte. De berichten die wij binnen krijgen zijn niet meer bij te houden”, zegt Jos D’Haese. “Van mensen die meerdere keren extra moeten overstappen of een half uur moeten wandelen naar een nieuwe halte. Van mensen die hun reistijd zien verdubbelen, zelfs niet meer op hun werk raken. Van jongeren die een uur vroeger naar school moeten vertrekken, omdat ze er anders niet op tijd raken.”

Ondanks alle kritiek en getuigenissen en ondanks al het verzet overal waar de Vlaamse regering bushaltes schrapt, blijft de Vlaamse regering achter haar plannen staan. Volgens minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) ‘werkt het’ en ‘was er geen chaos’. 

Ben Weyts (minister van Onderwijs), die als vorige minister van Mobiliteit De Lijn kapot bespaarde, zegt dat hij ‘niet bepaald een stortvloed aan mails met klachten’ heeft gekregen. 

“Het is tijd dat we de wereldvreemde bubbel van de ministers doorprikken”, zet Jos D’Haese. Om dat te doen, organiseert de PVDA een mailactie. “Verdwijnt je bushalte? Zit je plots veel langer op de bus? Geraak je niet meer op school of op het werk? Stuur het door naar de ministers”, roept D’Haese op. “Dat kan heel simpel via de website van de PVDA.”

“Samen bezorgen we Ben Weyts zijn stortvloed aan mails en maken we aan Lydia Peeters duidelijk dat haar hervorming niet werkt en dat er wel chaos is”, is D’Haese strijdbaar. “Samen laten we de boodschap horen: wij willen onze bushalte terug, wij willen investeringen in meer en beter openbaar vervoer.”