We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Stikstofakkoord duwt boeren naar onzekerheid en is geen oplossing voor de natuur

De Vlaamse regering dwingt boeren te betalen voor dure studies en zware investeringen in hun stallen, zonder enige garantie dat hun boerderij in 2030 nog mag bestaan. En aan de essentie van het stikstofprobleem, de dumpingprijzen die boeren krijgen voor hun producten en de wurggreep van de banken om steeds meer te produceren voor steeds minder, doet de Vlaamse Regering niets. 

dinsdag 14 november 2023

De PVDA denkt dat het nieuwe akkoord voornamelijk is afgesloten om de problemen in de Vlaamse Regering te verbergen in aanloop naar de verkiezingen. “Ik kan goed geloven dat de Vlaamse Regering opgelucht is met dit akkoord”, reageert Jos D’Haese, fractievoorzitter van de PVDA in het Vlaams Parlement. “Na het politiek theater van de afgelopen weken, met onder meer het ontslag van viceminister-president Somers, konden ze een stikstofakkoord goed gebruiken. Maar de boeren zijn hiermee absoluut niet gerustgesteld.” 

“De Vlaamse regering doet niets aan de dumpingprijzen die boeren krijgen voor hun producten en de wurggreep van de banken op de landbouw via leningen met verplichtingen om steeds meer te produceren voor steeds minder", gaat D’Haese verder. “Tegelijkertijd zien landbouwers met dit akkoord een lawine aan dure studies en zware investeringen op zich afkomen, zonder enige garantie dat ze daarmee hun toekomst echt veilig stellen. Het zou zomaar kunnen dat hun vergunningen binnen enkele jaren opnieuw ingetrokken worden.”  

De PVDA zal het stikstofakkoord dan ook niet steunen. “Dit akkoord zal de schaalvergroting in de landbouw alleen maar verder zetten. Veel kleine boeren gaan de nodige investeringen niet kunnen doen en zullen stoppen of opgegeten worden door de grote boeren in de agro-business”, reageert D’Haese. “In plaats van het probleem uit te stellen met tijdelijke en onzekere akkoorden, zou de Vlaamse Regering beter inzetten op een echte oplossing: een landbouwmodel met eerlijke prijzen voor duurzame producten.”