We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Woonzorgcentra steeds duurder: PVDA vraagt maximumfactuur

“Ouderenzorg zou nooit meer mogen kosten dan het maandelijks pensioen, maar toch zien we dat woonzorgcentra meer en meer een luxeproduct worden", zegt Lise Vandecasteele, Vlaams volksvertegenwoordiger voor de PVDA, in reactie op de cijfers van ouderenvereniging OKRA.

maandag 29 april 2024

Daaruit blijkt dat de gemiddelde prijs voor een verblijf in een woonzorgcentrum veel hoger ligt dan het gemiddelde pensioen. “Voor de PVDA is gezondheidszorg een basisrecht. Elke oudere heeft recht op kwaliteitsvolle zorg, ongeacht de dikte van hun portemonnee. Wij willen een maximumfactuur invoeren in de woonzorgcentra.”

Het leven in een woonzorgcentrum is vandaag peperduur. De gemiddelde maandprijs (2.182 euro) ligt vele honderden euro’s boven het gemiddelde pensioen. “Er zijn dringend maatregelen nodig om de factuur te doen dalen. De vraag over betaalbaarheid kan je niet los zien van de kwaliteit”, stelt Vandecasteele. “Wij willen voor alle ouderen die daar nood aan hebben een recht op toegang tot woonzorgcentra, onafhankelijk van de omvang van hun pensioen. Ook ouderen met een laag pensioen hebben recht op zorg.” Om de prijs onder controle te houden, vraagt de PVDA een maximumfactuur.

Daarnaast eist de PVDA de afbouw van de commercialisering in de ouderenzorg. “Commerciële woonzorgcentra zijn gemiddeld 300 euro per maand duurder dan de openbare woonzorgcentra. Hun marktaandeel is in twintig jaar tijd verdubbeld, wat de gemiddelde prijs natuurlijk opdrijft”, zegt Vandecasteele. “Tegelijk is de kwaliteit in commerciële woonzorgcentra niet beter. Ze zetten een vijfde minder personeel in. Bovendien wordt de meerderheid van de woonzorgcentra die onder verhoogd toezicht staan door aanhoudende kwaliteitsproblemen, commercieel uitgebaat.” Om de commercialisering van de sector een halt toe te roepen, stelt de PVDA voor om actief publieke en non-profit zorg uit te bouwen en het aantal commerciële woonzorgcentra te begrenzen. “Multinationals verdienen grof geld met het uitbaten van woonzorgcentra en via het beheren van zorgvastgoed. Die winsthonger op kap van ouderen moet stoppen.”

De PVDA vraagt de Vlaamse regering om nu in te grijpen. “De kloof tussen de factuur voor een woonzorgcentrum en de pensioenen blijft stijgen. Toch blijft het wachten op maatregelen van de Vlaamse regering om de factuur te verlagen”, besluit Vandecasteele.