PVDA lanceert petitiecampagne “Stop de kilometertaks”

.

De PVDA lanceert vandaag een petitie tegen de kilometertaks. De linkse partij reageert hiermee tegen de plannen van de Vlaamse regering om een kilometerheffing in te voeren op het hele Vlaamse wegennetwerk. “Een slecht idee”, vindt PVDA-voorzitter Peter Mertens. “De kilometertaks is asociaal en ondermijnt onze privacy. In plaats van ons blauw te betalen aan groene taksen, kunnen we beter investeren in beter openbaar vervoer.”

De PVDA is van oordeel dat een kilometertaks sociaal onrechtvaardig is. Peter Mertens: “We zouden bijna vergeten dat autorijden al lang per kilometer belast wordt, door de accijnzen op diesel en benzine. De prijs ligt tussen 200 en 300 euro per ton uitgestoten

CO2, tien keer zo veel als de grote vervuilers op de Europese koolstofmarkt betalen. Hoe kan je daar taksen en tolheffingen aan blijven toevoegen, als veel mensen gewoon geen alternatief hebben?”

Wij roepen op om anderhalf miljard per jaar te investeren in nieuwe tramlijnen, stipte treinen en betere busverbindingen, ook naar werkplekken die vandaag niet of nauwelijks bediend worden door het openbaar vervoer.

De petitie is te vinden via deze link.

De tekst van de petitie luidt als volgt:

“Wij willen geen kilometerheffing. Een kilometerheffing zou autorijden dubbel zo duur maken. Voor de rijkste mensen geen probleem, voor alle anderen wel. En, een kilometerheffing zou mensen straffen die noodgedwongen met de auto naar het werk moeten rijden, dit bij gebrek aan goede en efficiënte alternatieven. In plaats van ons blauw te betalen aan groene taksen, kunnen we beter investeren in goed, efficiënt en betaalbaar openbaar vervoer. Dat is ecologisch én sociaal.”