PVDA trapt campagne af en stelt sociaal veranderingsplan voor

Foto Solidair, Dieter Boone

Een fenomenaal sociaal veranderingsplan. Dat stelde de PVDA vanmiddag in Brussel voor. De lancering van de verkiezingscampagne werd via livestream gevolgd door 6.000 mensen.

“De kaarten voor de PVDA hebben nog nooit zo goed gelegen”, zegt een enthousiaste PVDA-voorzitter Peter Mertens. “Bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn we doorgebroken in alle grote steden. In mei staan we voor onze doorbraak in het parlement. Nu is ons moment. Samen breken wij door.”

Lees hier de volledige toespraak

Daarvoor stelde de PVDA een uitgebreid verkiezingsprogramma op. “Een veranderingsplan met 840 concrete en positieve voorstellen. Een veranderingsplan met de groeiende kloof tussen arm en rijk, koopkracht, klimaat en eerlijke belastingen als grote thema’s.”

Lees hier het verkiezingsprogramma

Een van die concrete voorstellen in het PVDA-programma is de afschaffing van de ereloonsupplementen. “Ziek binnengaan, arm buitengaan, dat kan niet de bedoeling van een ziekenhuis zijn”, zegt Peter Mertens. “Dat is niet het maatschappijconcept dat wij voorstaan. We moeten de financiële drempels in de ziekenhuizen verlagen. Wij willen de ereloonsupplementen in eenpersoonskamers afschaffen, en wij willen dat specialisten niet langer per prestatie worden betaald, maar wel een vast loon krijgen, zoals nu al gebeurt voor universiteitsprofessoren.”

Ook het klimaat staat bovenaan de agenda voor de PVDA. “De klimaatcrisis is een crisis die we serieus moeten nemen. We moeten middelen mobiliseren, en de factuur aan de juiste mensen bezorgen.”

De linkse partij kijkt daarvoor onder meer naar kwaliteitsvol openbaar vervoer. Peter Mertens: “Wij willen geen koolstoftaks en geen rekeningrijden. Wij zijn voor beter en gratis openbaar vervoer. Dat is een collectieve oplossing, dat is een gezonde oplossing, dat is een ecologische oplossing. Wij willen dat mensen met de tram, met de waterstofbus, met de lightrail of met de trein op hun werk geraken. Dat is vandaag niet het geval, omdat de blauwe en gele dogma-liberalen het openbaar vervoer kapot besparen.”

De PVDA maakt ook van eerlijke belastingen een prioriteit. “Wat heeft deze regering gedaan? Ze regering heeft miljarden door de ramen gegooid, naar de aandeelhouders. Ze heeft de belastingen voor het grootbedrijf verlaagd. Dat hebben ze dan ‘taxshift’ genoemd. En dan bleek er een gat in de begroting te zitten. En dan moest de btw op elektriciteit naar boven. En dan moesten we langer werken. En dan moesten de langdurig zieken opgejaagd worden door minister De Block. Wij zijn het beu. Die achterpoortjes moeten dicht. Het is tijd dat multinationals eerlijk hun belasting betalen”, aldus Peter Mertens.

Op de campagnemeeting namen ook enkele opvallende kandidaten het woord. Zoals de jonge klimaatactiviste Amina Vandenheuvel, arbeidster Maria Vindevoghel die in Brussel de lijst trekt, treinbegeleidster Farah Jacquet, Europees lijsttrekker aan Franstalige kant Marc Botenga, Limburgs lijsttrekster Ayse Yigit en Brussels parlementslid/tramchauffeur Youssef Handichi.


3 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
  • Ludo Van Uffelen
    heeft deze pagina gevolgd 2019-02-25 10:30:41 +0100
  • Luc Lever
    heeft deze pagina gevolgd 2019-02-24 17:15:21 +0100
  • Webredactie
    publiceerde deze pagina in Nieuws 2019-02-24 16:40:55 +0100

Volg de PVDA op de voet