Raoul Hedebouw is kandidaat voor het voorzitterschap van de PVDA

Foto Solidair, Stefaan Van Parys.

Raoul Hedebouw, nationaal woordvoerder van de PVDA en fractieleider in het federaal parlement, is de enige kandidaat-voorzitter voor de linkse partij. De verkiezingen vinden plaats op het statutair congres op 5 december aanstaande.

Raoul Hedebouw, in de media omschreven als een "fenomeen" met een "tweetalige flair", is populair in heel België en door vriend en vijand erkend voor zijn politieke en communicatieve vaardigheden. Hij combineert onderbouwde analyses met het vermogen om te vertolken wat er leeft onder de bevolking en de werkende klasse. Dit alles meestal gecombineerd met een vleugje humor. De video's van zijn tweetalige tussenkomsten in het parlement zijn op sociale media erg gesmaakt. Zijn aanwezigheid aan stakersposten en op vakbondsbetogingen worden door vakbondsleden in het hele land op prijs gesteld.

Raoul Hedebouw werd in 1977 in Luik geboren uit Vlaamse ouders. Na de grote studentenstakingen in het onderwijs in 1994-1996, tegen plannen van toenmalig minister van onderwijs Onkelinx (PS), sluit hij aan bij de PVDA. Vanaf 2003 staat hij aan het hoofd van de provinciale leiding van de PVDA in Luik. In 2005 werd hij nationaal woordvoerder van de partij en sinds 2008 zetelt hij in het nationaal partijbureau. In 2012 doet hij zijn intrede als gemeenteraadslid in Luik tijdens de eerste doorbraak van de PVDA in verschillende grote steden en gemeenten van het land, waaronder Antwerpen, Brussel en Luik. Vanaf 2014 wint hij aan bekendheid bij een breder publiek door zijn verkiezing in het federaal parlement, samen met Marco Van Hees.

Lees het portret van Raoul Hedebouw

Over zijn kandidatuur zegt Raoul Hedebouw: "Ik ben kandidaat om Peter Mertens op te volgen, ook al is dat verre van vanzelfsprekend. Peter heeft de partij 13 jaar lang geleid en ons gebracht tot waar we nu staan. Onder zijn voorzitterschap zijn we in België een linkse kracht geworden waar men niet omheen kan. Ik wil zijn werk voortzetten. Ik denk dat we klaar zijn met de PVDA om de nieuwe uitdagingen aan te gaan: de strijd voor de eenheid van ons land met de belangrijke afspraak in 2024 en het in beweging brengen van de werkende klasse en de jeugd voor een andere samenleving, voor het socialisme. Met mijn kandidatuur wil ik mij in de eerste plaats ten dienste stellen van het collectief en - als ik op 5 december het vertrouwen krijg van ons congres - de PVDA verder doen groeien in heel het land.”

"Raoul maakt deel uit van de generatie van de partijvernieuwing. Hij heeft daarin al die jaren een grote rol gespeeld. Hij is tweetalig, een goede communicator en ook inhoudelijk erg sterk. Ik ben blij dat hij zich kandidaat stelt en ik wens hem het beste. Natuurlijk zal hij zo nodig altijd op mijn steun kunnen rekenen", zegt uittredend PVDA-voorzitter Peter Mertens.