Sofie Merckx wordt de nieuwe PVDA-fractieleidster in de Kamer

Foto: PVDA

Als perfect tweetalige huisarts met ervaring op het terrein en als federaal volksvertegenwoordigster sinds 2019, volgt Sofie Merckx Raoul Hedebouw op als fractieleidster voor de PVDA in de Kamer.

“Mijn engagement begon als studente aan de zijde van de arbeiders van Renault Vilvoorde en van Forges de Clabecq. Ik ben me sindsdien altijd blijven engageren, of het nu voor het recht op huisvesting en gezondheid is, of tegen de macht van Big Pharma”, legt Sofie Merckx uit. “Ik ben fier dat ik vandaag die strijd als fractieleidster met het hele collectief van de partij kan verderzetten.”

Raoul Hedebouw, de nieuwe voorzitter van de PVDA, getuigt: “In amper twee en half jaar heeft Sofie Merckx zich getoond als een vaste waarde in het parlement door haar dossier- en terreinkennis. Het coronabeleid, het recht op abortus, de patenten op de vaccins ... wanneer ze zich in een dossier vastbijt, laat ze niet los. Ze gaat geregeld zo ver dat ze de ministers in moeilijkheden brengt. Maggie De Block en Frank Vandenbroucke zullen me niet tegenspreken”, voegt hij er glimlachend aan toe. “De keuze voor Sofie was dus logisch en unaniem in de groep. Het is ook belangrijk dat vrouwen een rol op de voorgrond innemen. Dat blijft een uitdaging, zowel in onze partij als in de samenleving.”

“Ik voel me vereerd met het vertrouwen dat het collectief in mij stelt”, reageert Sofie Merckx. “We hebben geluk met een groep van arbeidsters en arbeiders, van kameraden uit de vier hoeken van het land die zowel de eenheid als de diversiteit van België vertegenwoordigen. Ik ga mijn best doen om de komende jaren als fractieleidster de stem van onze ploeg uit te dragen en ten dienste te stellen van de sociale strijd.”

Ontdek het portret van Sofie Merckx