Vlaming betaalt vandaag 278 euro meer voor energie dan in de buurlanden

.

Op vijf jaar tijd steeg de elektriciteitsfactuur in ons land met de helft. Voor de gemiddelde Vlaming werd elektriciteit 400 euro duurder. In vergelijking met onze buurlanden steeg onze factuur vijf keer zo snel. Dat blijkt uit een nieuwe energiestudie van de PVDA-studiedienst. De linkse partij stelt een reeks maatregelen voor om de energiefactuur opnieuw betaalbaar te krijgen.

“Het bilan van het Vlaamse en federale energiebeleid is ronduit dramatisch”, zo reageert partijvoorzitter Peter Mertens op de nieuwe energiestudie van de PVDA-studiedienst. “De Zweedse coalitie beloofde om de energiefactuur betaalbaar te maken, maar gezinnen betalen zich vandaag blauw: op amper vijf jaar tijd steeg de stroomfactuur voor een Vlaams gezin met meer dan 400 euro, een stijging van 62%. Dat is ongezien.”

PVDA analyseerde ook de energieprijzen in de ons omringende landen, en moest vaststellen hoe die daar de laatste jaren eerder stabiel bleven. “Nog zo’n belofte die de regering gewoon aan haar laars lapte: in het regeerakkoord lazen we hoe de regering via een ‘energienorm’ de stroomprijs van de gezinnen op die van de buurlanden zou afstemmen. Die belofte werd niet ingelost. Wel integendeel: de prijzen stegen in ons land maar liefst 5 keer zo sterk als in de buurlanden. Vijf jaar non-beleid heeft ons opgezadeld met een echte energiekloof”, haalt Peter Mertens aan.

De elektriciteitsfactuur steeg het sterkst in Vlaanderen. Bij het aantreden van de regering-Michel-De Wever in oktober 2014 betaalde een gemiddeld Vlaams gezin nog 58 euro minder dan wat men gemiddeld in de buurlanden betaalde. Vandaag ligt de energiefactuur in Vlaanderen maar liefst een kwart hoger dan in de buurlanden en betaalt de Vlaming 278 euro méér.

De PVDA heeft een actieplan klaar om de energiefactuur opnieuw betaalbaar te krijgen. Als urgente maatregelen eist de partij dat de volgende regering onmiddellijk de btw op energie verlaagt van 21% naar 6% en de kosten voor groene stroom uit de consumentenfactuur haalt. Deze twee eenvoudige maatregelen zouden de gemiddelde energiefactuur doen dalen met zo’n 180 euro, berekende de studiedienst. Om de energiekloof met de buurlanden verder te dichten pleit de linkse partij nog voor de invoering van door de overheid gereguleerde maximumprijzen voor elektriciteit als gas, zoals die bijvoorbeeld al in Frankrijk worden toegepast.

Bekijk hier de studie.


2 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
 • Jean Festraets
  heeft gereageerd 2019-05-23 11:01:05 +0200
  Beste,
  RECHTVAARDIGE WETTEN zijn nodig, die de Euro’s rechtvaardig innen en herverdelen, wat jullie pvda ook voor strijden .
  Schandalige en ONrechtvaardige toestanden zijn: HUURGELDEN van € 600,00 of meer per maand = 1/2 maandloon in de plaats van € 120,00 per maand , Rusthoorden met hun nog bijkomende onkosten voor dokter, medicatie, specialist: oogarts, brilglazen, bril, kleding, schoeisel, kinesist, telefoon of/en, komt nu al op een totaal van 2.225,00 per maand, Pensioen voor vrouwen € 810,00 per maand, mannen € 1245,00 per maand, belastingen 20%, accijnzen, B.T.W : Elektriciteit : 33% duurder ( de duurste in België ) en B.T.W. 21% , bedrijven maar 7,5% en voor somigen 00,00% ( geen ) belastingen. Met vriendelijke groeten : Jean.F.
 • Jean Festraets
  heeft gereageerd 2019-05-19 22:11:45 +0200
  Belgische Politiekers Regerings meerderheden : maken ONrechtvaardige WETTEN die rijken rijker maken en armen, arm, armer, dakloos…
  Zij bestelen de minst tot te min verdienende mensen altijd het eerst, het meest en veel meer als dat zij geven aan deze mensen door de laatste 5 jaar, minstens een indexaanpassing voor het leven af te pakken, de elektriciteits rekeningen met hu maatregelen het allerduurste van Europa gemaakt, Belgische pensioenen zijn enorm laag ( maar 2/3é van de Nederlandse pensioenen , zeer lage leeflonen en nog … lagere dan de Europese geldelijke voorziene uitbetalingen , alzo worden deze vernoemde mensen arm, armer; dakloos zonder zekerheid van: Bed Bad Brood voor deze mensen.
  Voor deze hierboven vernoemde mensen iets te meer koopkracht te bezorgen, is er ALTIJD GELD TE KORT, maar NOOIT EURO’S TE KORT
  ( die worden altijd gestolen bij de minst en te minst bedeelde ) om alzo te bezorgen aan deze alhier vernoemde:
  Rijkste en Rijken, die het niet nodig hebben worden beloond door het minst tot geen enkele eurocent belastingen te moeten betalen.
  Zich zelf bedienende met lonen, hebben op 5 jaar, zoals de Euro Politiekers met € 13.000,00 per maand, Ministers met € 10.000,00 per maand en Politieke meerdewerkers met € 6.000,00 per maand al een eigen huis volledig afbetaald.
  MAAR politiekers beslissen over loonopslagen arbeiders, of deze 1,2 % maximaal loonopslag mogen krijgen of minder, terwijl deze areiders/sters : amper € 1.200,00 netto per maand min de ONmenselijk en OVERDREVEN huishuur per maand of € 600,00 huislening voor minstens 30 of 40 jaar af te betalen = € 600,00 per maand, waarmede zij moeten zien om te kunnen rondkomen.
  Producenten maken hun producten zodanig dat zij maar 1/3e van hun tijd meer mee gaan, aan iets goedkopere prijs, MAAR dit x 3 maakt dat wij het dubbele van de oudere prijs van vroeger betalen. Alzo, kunnen we steeds minder en minder kopen met ons koopkracht euro.
  2 op 3 Ministers gaan op 55 jaar en 1 op 3 op 57 ? jaar, men een zelf bediend pensioen van € 4.000,00 ?of meer per maand op pensioen en deze, is bewezen, leven nog eens dertien jaren langer met hun twaalf of1 tien jaren vroeger op pensioen = 25 of 23 jaren TE DIK PENSIOEN tegenover arbeiders met dan, nog amper twee ? jaar te leven met € 810 of € 1245,00 maand pensioentje.
  Later, op 67 jaar een pensioentjes van € 810,00 voor vrouwen , mannen € 1245,00 per maand, zijn zij veplicht om hun pas afbetaald huisje te verkopen met verlies om alzo minstens € 1000,00 per maand te moeten bijpassen met hun pensioentje om minstens € 2.225,00 per maand aan een Rust en Verzorgings Tehuis met alle nog bijkomende maandonkosten in begrepen voor kleding, wasserij, dokter, medicatie, specialist oogarts, bril en glazen, schoeisel, kinesist of/en te kunnen betalen.
  NOG V E E L ERGER zijn alleenstaande mensen die geen voltijds werk hebben gekregen of gevonden en hierdoor geen lening kregen om een huis te kunnen bouwen of kopen tijdens hun arbeidsjaren tot 67 jaar en alzo altijd € 600,00 huurgeld per maand, wat maar altijd duurder wordt : verloren geld is geweest en hierdoor NIETS hebben kunnen sparen.
  Eens men, door ongewilde ouderdomsproblemen , men allerlei hulpen moet kunnen betalen, bestaat de kans dat dit niet meer lukt door geldgebrek en men in het beste geval, als men het geluk heeft om kinders of iemand ? heeft die hun geld aan u die er te kort komt, wilt geven en kwijt speelt, om u te helpen, want:
  Als mensen zelf vragen en willen om uit het leven te stappen omdat zij dit zelf willen en somige ook, omdat zij hun kind(eren) of anderen
  GEEN geld willen afpakken, wat zij nooit meer zullen terugzien en alzo verarmen, krijgen van de Belgische Regering, vooral de CD&V : GEEN toestemming om euthanasie te mogen plegen of met andere woorden: Een mens is wettelijk NIET de baas over zijn eigen lichaam, want alleen het geld gaat boven alles een.
  Hopelijk kunnen de politiekers hun nu eens in de plaats stellen van deze arme mensen en RECHTVAARDIGE MENSELIJKE WETTEN maken,
  die de mensen fatsoenlijke lonen en opslagen geven alsook over hun eigen lichaam laten beschikken. Dank op voorhand: Jean.

Volg de PVDA op de voet