Wetsvoorstel PVDA garandeert iedereen pensioen van minstens 1.500 euro netto

.

Kan dat, iedereen een goed pensioen geven? Jawel! “Alle pensioenen optrekken tot minimum 1.500 euro netto is haalbaar en betaalbaar”, zegt Peter Mertens. De PVDA dient een wetsvoorstel in.

“Tegenover Nederland, Frankrijk, Oostenrijk en Luxemburg hebben Belgen tot 40% minder pensioen na even lang te hebben gewerkt”, zegt Peter Mertens, voorzitter van de PVDA, vandaag in de Gazet van Antwerpen. “In België hebben we de laagste pensioenen van West-Europa. Zo kan het niet verder. De maat is vol.

De PVDA wil het minimumpensioen verhogen tot 1.500 euro netto per maand. De linkse partij dient daarvoor in de Kamer een wetsvoorstel in. “Wie een leven lang gewerkt heeft, heeft recht op een goed pensioen. Dat is een kwestie van rechtvaardigheid, respect en eerlijke verdeling”, zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens.

Een pensioen van minstens 1.500 euro netto is één van de speerpunten in het gloednieuwe koopkrachtplan van de PVDA. “Naast hogere pensioenen willen wij ook de btw op energie verlagen naar 6 procent, gratis en beter openbaar vervoer, goedkopere ziekenhuisfacturen en drie procent loonsverhoging.”

PVDA-voorzitter Peter Mertens lanceerde het idee van een minimumpensioen van 1.500 euro al op 17 september 2017 in het kader van het solidariteitsfestival ManiFiesta. Ook sp.a neemt dat voorstel voor een pensioen van 1.500 euro over, maar sp.a wil dat bedrag bruto. “Wij willen dat bedrag nétto, en ook voor zelfstandigen”, zegt Mertens.

“Met pensioentjes van gemiddeld 1.181 euro voor mannen en 882 euro voor vrouwen kunnen gepensioneerden zelfs geen rusthuis betalen, laat staan een beetje genieten van hun oude dag. Een minimumpensioen van 1.500 euro voor iemand die heel zijn leven gewerkt heeft, is dus geen overbodige luxe. Het is een minimum om waardig te kunnen leven.”

“Geen woorden, maar daden”, aldus Peter Mertens. “Zelfs Bart De Wever moest onder druk van de sociale beweging toegeven dat '1500 euro geen slecht bedrag is om naar toe te werken'. Nu werknemers in heel België het werk neerleggen om meer koopkracht te eisen leggen wij deze sociale topprioriteit op tafel in het parlement. Zo dwingen we de andere partijen om effectief kleur te bekennen”, aldus Peter Mertens.

De PVDA heeft ook een financieringsplan klaar. Een ommezwaai naar een eerlijk pensioen voor iedereen is perfect betaalbaar als we het geld halen bij fiscale fraudeurs en miljonairs.

“De kost voor een minimumpensioen van 1.500 euro netto komt uit op 2,1 tot 2,8 miljard euro (afhankelijk of het ook naar zelfstandigen wordt uitgebreid). De PVDA wil dat financieren met een drietrapsraket: 1 miljard uit strijd tegen fiscale fraude, 1 miljard uit vermogens en 1 miljard door de stelselmatige verlaging van de werkgeversbijdragen aan de sociale zekerheid terug te draaien.


9 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
 • gie wijnen
  heeft deze pagina gevolgd 2019-11-10 19:58:06 +0100
 • Patrice de Meyer
  heeft gereageerd 2019-10-14 20:36:13 +0200
  Zoals Werner zegt…iedereen 1500 euro pensioen. Niet meer niet minder. Daarom ben ik niet akkoord…jullie blijven in een Neoliberaal discours " volledige loopbaan". Wat met zieken en mensen die door hun beperking niet kunnen werken bv? Wat met mensen die moeilijk op de arbeidsmarkt terecht kunnen?.
  Ook zelfstandigen hetzelfde pensioen uiteraard. Helemaal dezelfde rechten trouwens Maar dan graag eens serieuze controle op zwartwerk. Ik wilde via List Minute legaal wat klussen laten doen maar heel veel kandidaten stelden meteen voor om de klus in het zwart te klaren…soms met werknemers die ook in het zwart werken. En als ik nog denk aan die heisa over de Witte kassa euh….? Dat zou n werknemer nu es moeten proberen…en wees maar gerust er zijn sectoren waar er héél hard gewerkt wordt. En uiteraard ook weg met flexjobs etc…
  Hoe dat betalen dat pensioen? Als iedereenvhetzelfde dus 1500 krijgt lijkt me dit haalbaar.
  En wat ik idd ook vind is dat iedereen in de mate van zijn mogelijkheden moet bijdragen aan de maatschappij. Alleen zo kan een sociaal contract funtioneren.
  Maar daarbij tel ik ook huisvaders- of moeders, vrijwilligers enz….zij dragen bij omdat ze kosten verminderen (minder kinderopvang, minder personeel enz).
  En natuurlijk mogen de sterkste schouders gerust wat meer bijdragen… via een eerlijke fiscaliteit.
 • Mehmet Ozkan
  heeft gereageerd 2019-09-11 15:50:29 +0200
  70 yasindayim 1140 avro maas aliyorum sefalet icinde yasamaya calisiyorum maaslarimizin yukselmesini istiyorum
 • Ivan Mallefroy
  heeft gereageerd 2019-02-17 17:42:16 +0100
  Volgens de laatste peiling zijn PVDA + SPA + GROEN groter dan NVA.
  Sluit de rangen op links aub samen met de rode broeders van Wallonië en stop die rechtse, kapitalistische partijen die enkel denken aan het vullen van de zakken van de bedrijven en hun aandeelhouders maar niets voor de grote massa, de mensen die dagelijks gaan werken, doen en alle taksen en regeringstekorten op onze nek draaien alsook op die van de werklozen, zieken en gepensioneerden.
  DIT MOET STOPPEN en 26 mei is er een kans!!! Bedankt!! Mijn stem hebt u!!
 • werner deblock
  heeft gereageerd 2019-02-15 12:34:47 +0100
  Beste PVDA, Pensioen moet voor iedereen gelijk zijn, omheteven hoeveel je in je loopbaan bijgedragen hebt, als dit veel was, komt dit doordat je veel verdiende, dit is solidariteit. Zo zou iedereen een menswaardig pensioen kunnen krijgen. IEDEREEN moet op 60 jaar op pensioen, zodat die oude profiteurs niet verder hun zakken kunnen vullen. PUNT. En iedereen moet belastingen betalen volgens hun inkomen en winsten, OOK de bedrijven, Zowel groot als klein.PUNT. Met vriendelijke groeten, Werner
 • Katleen Cierpial
  heeft gereageerd 2019-02-14 16:29:41 +0100
  Als jullie dát zouden kunnen bewerkstelligen, chapeau! Maar met een begrotingstekort van nu al 7 miljard euro, wat ik trouwens niet begrijp en nog minder waar ons geld dan naartoe gaat, zie ik dit somber in.
 • Jean Festraets
  heeft gereageerd 2019-02-14 14:05:24 +0100
  Beste,
  Ja, € 1.500,00 pensioen is het allerminste, want één kamerken in een Rust en Verzorgings Te huis met bijkomende kosten voor dokter, medicatie, kleding, schoenen, kinesist, kost nu 14-02-2019 al € 2.220,00 per maand. En is het pensioen aan de index aangepast?.
  Daarbij is het zo, dat volgens mijn gedacht: mensen die interim werken GEEN banklening krijgen om een huis te bouwen en alzo al dat aflossingsgeld van lening in huur moeten steken en verloren geld is met benadeling, want met € 1.500,00 pensioen GEEN R.V.T. €2.220,00 per maand, dat voortdurend duurder wordt. Als je dus: onbeholpen zijt geworden en geen medicatie of operatie of hulp kunt betalen: zal je een eindigen met pijn die zeer lang kan duren tot je in pijn sterft, want :zelf “Euthanasie” vragen?, zal : denk ik : meestal : NIET toegestaan worden, tenzij je aan echt : uitzonderlijke voor waarden voldoet. Jean.
 • Gustaaf Van Bever
  heeft gereageerd 2019-02-14 12:00:08 +0100
  Ik heb vrienden in Nederland en die geloven het haast niet.. Mijn vrouw had haar eigen pensioen(tje) en toen ze vorig jaar overleed , viel dat weg. Dus krijg mijn pensioen als alleenstaande ( 60% ) min natuurlijk bijdragen…ik beklaag de mensen die pensioentje hebben , huis moeten huren en dan gezondheidsproblemen krijgen , en dat laatste heeft mij bijna al onze spaarcenten gekost . Dus erg ver moet ik ook al niet springen ( ondanks eigen huisje ) Zeker omdat ziekenhuisfacturen ( en specialisten ) bol staan van " suplementen…"
 • Herman Buts
  heeft gereageerd 2019-02-14 04:05:08 +0100
  Als die zelfstandigen dan evenveel bijdragen dan de gewone werknemers heb ik hier total geen problem mee,en schaf dan ook de bovengrens van 50.000 per jaar voor arbeiders af, we mogen hier wel meer dan 50% belatingen op betalen maar wordt geen rekening mee gehouden in onze pensioenberekening, bij bedienden bestaat die regeling niet en gewoon 75% geven in plaats van 60 % ( voor alleenstaanden )dan hebben de meeste al een stuk meer is trouwens de regel in de meeste van onze buurlanden

We hebben jouw steun nodig