Arizona laat fiscaal achterpoortje bestaan dat ons 4 miljard euro per jaar kost
De Arizona-regering beloofde om "de sterkste schouders te doen bijdragen". Maar haar meerwaardebelasting spaart de superrijken. Zij kunnen gebruik blijven maken van een fiscaal achterpoortje dat op hun maat gemaakt is. Volgens onze studiedienst kost dit fiscaal cadeau de gemeenschap jaarlijks 4 miljard euro.

Lees onze analyse Inventaris 2023 van de federale fiscale uitgaven
In 2022 liep de Belgische schatkist 3,4 miljard euro mis door de vrijstelling van meerwaardebelasting voor grote bedrijven en financiële holdings. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de FOD Financiën. Sinds 2018 gaat het gemiddeld over vier miljard euro per jaar.
De Arizona-regering weigert dit achterpoortje te sluiten. “Ze beweert dat ze de grote vermogens wil laten bijdragen, maar laat dit fiscale achterpoortje gewoon openstaan”, zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens. “Daardoor zullen de superrijken de geplande meerwaardebelasting simpelweg niet betalen. Tijd om dit achterpoortje te sluiten én een echte vermogensbelasting in te voeren.”
België kent een fiscaal gunstregime dat grote bedrijven en holdings toelaat om 0,0% belastingen te betalen op de miljoenenwinsten die ze boeken bij de verkoop van aandelen. De Arizona-regering laat deze fiscale vrijstelling ongemoeid, waardoor haar geplande meerwaardebelasting massaal ontweken zal kunnen worden.
“De meerwaardebelasting van de Arizona-regering geldt enkel voor de personenbelasting, niet voor de vennootschapsbelasting”, legt Mertens uit. “En het is net via financiële vennootschappen dat de superrijken hun aandelen beheren. Denk aan investeringsvehikels zoals Alychlo van Marc Coucke, Cobepa van de familie De Spoelbergh en de holdings SPDG en Nayarit van de families D’Ieteren. Ze blijven buiten schot, en het achterpoortje blijft miljarden kosten."
Onze miljonairstaks is de beste manier om alle achterpoortjes voor de superrijken in één keer te sluiten
Algemeen secretaris PVDA en volksvertegenwoordiger in de Kamer
Als men de grootste vermogens écht wil doen bijdragen, is een vermogensbelasting de meest efficiënte en eenvoudigste oplossing. De PVDA pleit daar al jaren voor, net als internationaal gerenommeerde economen zoals Zucman en Piketty.
“Onze miljonairstaks richt zich heel specifiek op de toplaag, de rijkste 1%”, vertelt Peter Mertens. “Het is de beste manier om alle achterpoortjes voor de superrijken in één keer te sluiten. Het zou jaarlijks 8 miljard euro kunnen opbrengen, geld dat nodig is om te investeren in sociale en ecologische noden. Een mooi sociaal alternatief voor het koude besparingsproject van de Arizona-regering."
Als de regering een meerwaardebelasting invoert, moet ook alle fiscale achterpoortjes sluiten. De PVDA heeft in De Kamer een wetsvoorstel ingediend om de meerwaarden die grote vermogens via hun vennootschappen realiseren, ook te belasten.