De Palestina-resolutie van de regering, dat is vooral veel woorden om niks te doen
De regeringspartijen hebben na meer dan 19 maanden genocide in Gaza eindelijk een resolutie over Palestina op tafel gelegd. Alleen blijkt daaruit dat ze vooral... niks willen doen. Geen militair embargo tegen Israël, geen breuk met de Israëlische economie. Integendeel, de Arizona-partijen slagen erin om de perceptie van de schuld zelfs bij de Palestijnen te leggen.

De finale tekst van de veelbesproken resolutie over Palestina is nog niet beschikbaar maar op basis
van de versie die nu circuleert, staat het als een paal boven water: hier worden veel woorden gebruikt om een totale stilstand af te kondigen.
De resolutie slaat de bal vooral mis omdat ze een parallel universum beschrijft, waar er geen bezetter is en geen onderdrukt volk.
“Alsof Israël niet doelbewust hele wijken en steden in de Gazastrook met de grond gelijkmaakt en hulpverleners koelbloedig afmaakt. Alsof het gigantische Israëlische militaire apparaat niet doelbewust een heel volk keer op keer op de vlucht drijft, hen samen drijft op een klein grondgebied en onschuldige burgers voeding en medicijnen ontzegt”, zegt onze algemeen secretaris Peter Mertens.
Nochtans is Israël al ontelbare keren veroordeeld en heeft het zich nooit gehouden aan de ondertussen meer dan honderd resoluties van de Verenigde Naties die handelen over de bezetting.
Het is bijvoorbeeld tekenend dat de resolutie van de meerderheid wel verwijst naar één bepaalde maatregel uit de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof van 18 juli 2024, maar het vertikt om er ook bij te vermelden waar deze uitspraak eigenlijk echt over gaat. Het hoogste rechtsorgaan van de Verenigde Naties oordeelt in die uitspraak dat de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden in strijd is met het internationaal recht, dat Israël die bezetting moet stopzetten, alle kolonisten eruit moet terugtrekken en maatregelen moet nemen om de geleden schade te vergoeden.
Noch over ‘oorlogsmisdaden’, noch over ‘misdaden tegen de mensheid’ hebben de meerderheidspartijen blijkbaar ooit iets gehoord. Het woord ‘genocide’ krijgen ze niet uit de pen.
Algemeen secretaris PVDA en volksvertegenwoordiger in de Kamer
“Momenteel zien we dagelijks de grootste barbaarsheden in de eerste gelivestreamde genocide. Iemand moet toch die 52.000 dodelijke slachtoffers gemaakt hebben? Iemand heeft op 18 maart toch het bestand gebroken? Noch over ‘oorlogsmisdaden’, noch over ‘misdaden tegen de mensheid’ hebben de meerderheidspartijen blijkbaar ooit iets gehoord. Het woord ‘genocide’ krijgen ze niet uit de pen, tenzij als het voorkomt in de titel van een document waar ze moeten naar verwijzen”, aldus Peter.
Het gevolg van deze eenzijdigheid is dat de resolutie zich uitput in woorden om vooral... niets te beslissen.
“Ja, ze beloven ‘zich in te schrijven in een diplomatiek initiatief om de Palestijnse staat te erkennen’, maar ze voegen er dan meteen voldoende voorwaarden aan toe om hele proces op de lang baan te schuiven. Ze beloven dingen te doen die eigenlijk de evidentie zelve zijn, zoals het Internationaal Strafhof ondersteunen en de arrestatiebevelen ervan te uit te voeren. Het zou eraan mankeren. Ze herhalen oude engagementen in verband met de douanecontrole op de export van wapens en hoewel die in de praktijk onvoldoende zijn gebleken, worden er geen bijkomende initiatieven genomen in die zin”, zegt Peter.
Uiteindelijk worden letterlijk meer eisen gesteld aan de Palestijnse autoriteiten dan aan Israël. Het is de wereld op zijn kop.
Algemeen secretaris PVDA en volksvertegenwoordiger in de Kamer
Uiteindelijk slagen de regeringspartijen er zelfs in om in de perceptie de schuld voornamelijk aan Palestijnse kant te leggen.
“De resolutie wordt op die manier een oefening in victim blaming en neokoloniale inmenging”, stelt Peter vast. “Zij willen bepalen wat goed bestuur is aan Palestijnse kant zonder dat ze één woord van kritiek hebben op het Israëlische corrupte apartheidsregime. Ze vinden dat de Palestijnse Autoriteit bepaalde groepen moet ontwapenen en vervolgen, zonder dat ze hetzelfde vragen voor de Israëlische gewapende kolonisten. Uiteindelijk worden letterlijk meer eisen gesteld aan de Palestijnse autoriteiten dan aan Israël. Het is de wereld op zijn kop.”
De sense of urgency ontbreekt dus volledig. “52.000 dodelijke slachtoffers, 5.000 woorden maar 0 effectieve maatregelen om daadwerkelijk een einde te maken aan de genocide en het lijden van de Palestijnse bevolking”, zegt Peter.
“Israël is afhankelijk van Amerikaanse militaire steun en de bevoorrechte economische relaties met de Europa om de agressie te kunnen onderhouden. Een sluitend wapenembargo en een radicale breuk met de Israëlische economie, het zijn maatregelen die we nu kunnen nemen, waarvoor een brede steun bestaat bij de bevolking en waarvoor we niet moeten wachten. Maar vooral... die ook effect zouden sorteren op het terrein”, besluit Peter.
Wat is het ‘plan-Macron’ en gaat het de genocide in Gaza stoppen?
Wie het nieuws volgt, kan er nog moeilijk naast kijken. De regeringspartijen lijken er allemaal voor gewonnen om de staat Palestina te erkennen en blijkbaar heeft de Franse president Macron daarvoor een briljant plan gelanceerd. Maar is dat nu het antwoord op de genocide die in Gaza aan de gang is?